Index Vakbarát Hírportál

Lézerrel irányítják a villámokat Ausztráliában

2020. november 17., kedd 07:01

A kontinensen rendszeres, élővilágot és embereket fenyegető tüzeket előznék meg egy új módszerrel.

Egy nemzetközi kutatócsapat kísérleti körülmények között tesztelt módszerével „ki lehetne sütni” a viharfelhőket. Az eljárás lényege, hogy üreges lézert irányítanak a felhőre – ez lényegében egy cső alakú lézerfény, amellyel irányíthatóvá válik a villám.

A New South Wales egyetem sikeresen irányított elektromos kisüléseket a laboratóriumban. Már korábban is ismert volt, hogy a kisülések irányíthatók lézerrel – eddig azonban csak drága nagy teljesítményű eszközökkel tudták elérni ezt, ami drága volt és kockázatos.

Olcsó vonósugár

Az új kutatás szerint a cél olcsóbb, kézzel is hordozható eszközzel is elérhető. Az üreges lézer a közepén haladó csőben felforrósítja a levegőt, amellyel megfelelő pontra irányítva grafénrészecskéket juttatnak fel, kiváltva a felhőben felgyülemlett elektromos töltés kisülését.

Mint kiderült, nincs szükség nagy teljesítményű lézerre a részecskék felhőbe juttatásához, akár egy egyszerű lézeres mutató is elég

– magyarázta Andrey Miroschinenko professzor, a Nature magazinban nemrég megjelent kutatás egyik szerzője az AFP hírügynökségnek.

A szakemberek szerint így egy évtizeden belül olyan eszközöket lehet kifejleszteni, amelyekkel a terepen bizontságos helyre lehet vezetni az amúgy bozóttüzeket okozó villámcsapásokat.

Addig arra kérjük a kedves olvasókat, hogy fekete felhőre ne irányítsanak lézeres kulcstartót.

Rovatok