A húsmentes étrend követőinél nagyobb kockázata van a csonttörésnek, különösen a csípőcsonttörésnek egy új, a témában készül eddigi legnagyobb, EPIC-Oxford nevezetű kutatás szerint. A kutatás 1993 óta követte nyomon 65 ezer brit egészségét abból a szempontból, hogy az étrendjük hogyan befolyásolja azt, hogy milyen betegségeik lesznek.
Az összefüggés hátterében az is állhat, hogy a vegetáriánus étrend kevesebb kalciumot és fehérjét tartalmaz, valamint a vegetáriánusok gyakran vékonyabbak, így esésnél könnyebben sérülnek csontjaik – írja a New Scientist tudományos folyóirat.
Több korábbi tanulmány is kimutatta, hogy a vegetáriánusoknak gyengébbek a csontjaik, mint a húsfogyasztó embereknek, de az nem volt egyértelműen kimutatva, hogy emiatt többször is törnék el csontjaikat.
Az Oxfordi Egyetem kutatási eredményei szerint 2010-re a vegánok körében majdnem kétszer magasabb volt a csípőtörés kockázata, mint a húsfogyasztóknál, míg a vegetáriánusok és a peszketáriánusok — a növények mellett halakat és tengeri állatokat is fogyasztók — esetében nagyjából 25 százalékkal volt magasabb a kockázat.
Az Oxfordi Egyetem kutatója, Tammy Tong szerint az étrendek vizsgálata azt mutatta, hogy a húsfogyasztók több kalciumot és fehérjét juttattak szervezetükbe. A kalcium a csontok fontos összetevője, a protein segíti a kalcium felszívódását az ételből. A szakember szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a vegán étrendet követők kalciumszintje ma már magasabb, mint az 1990-es években, például a növényi alapú tejeknek köszönhetően.