Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a kacsacsőrű emlős

2020. november 23., hétfő 13:38

Olyan drámai mértékben csökkent Ausztráliában a kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus anatinus) populációja az elmúlt 30 évben, hogy szakértők szerint veszélyeztetett fajjá kell nyilvánítani az ikonikus állatot – írta meg az MTI.

Az Új-dél-walesi Egyetem (UNSW) kutatói nyújtották be javaslatukat hétfőn Új-Dél-Wales állam kormányához egy jelentéssel együtt, amely a faj kihalással fenyegetettségének mértékét taglalja. A szakértők becslése szerint a kizárólag Ausztráliában élő állat populációja több mint 50 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági célú történelmi területtisztítások, a folyószabályozás és a szélsőséges szárazságok következtében. Az egyre súlyosabb és gyakoribb bozóttüzek is hozzájárulhattak ehhez.

A kacsacsőrű emlősnek továbbra is nagy veszélyekkel kell megküzdenie. A fenntarthatatlan vízkihasználás és a földtisztítás továbbra is nagy terhet jelent a friss vízi ökoszisztémákra, és a jövőben tovább csökkenti az állományt

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Gilad Bino.

A javaslatot az egyetem az Australian Conservation Foundation környezetvédő szervezettel, a WWF Ausztráliával és a Humane Society International állatvédő csoporttal közösen nyújtották be. A faj jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik, az ausztrál környezetvédelmi és biodiverzitásvédelmi törvény (EPBC) értelmében azonban nem számít veszélyeztetettnek. 

Rovatok