Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztette a YouTube Trump kedvenc covidos álhír csatornáját

2020. november 27., péntek 08:31

A YouTube egy hétre letiltotta és egyben megvonta a közösségi videómegosztón való pénzkereséstől a One America News Networköt (OANN), mert félretájékoztatást osztott meg egy állítólagos Covid–19-„gyógymódról”.

A Donald Trump, az USA leköszönő elnöke egyik kedvenc csatornájának felfüggesztése egy hétig tart, ez idő alatt nem lehet új videókat feltenni. Ahhoz, hogy a csatorna a jövőben hirdetéseket jeleníthessen meg és ezáltal pénzt kereshessen, orvosolnia kell a problémákat.

Ez a felfüggesztés egyébként nem egyedi eset, a YouTube ugyanis most általános „tisztogatást” végez, és eltávolította a QAnon és a pizzagate összeesküvés-elméletekhez kapcsolt fiókokat is.

A Pizzagate egyébként egy pedofíliagyűrűről szóló „teória”, amely azt állítja, hogy az amerikai demokrata párt tagjai egy washingtoni pizzéria működésén keresztül rontják meg a fiatalokat, míg a QAnon-hívők szerint Donald Trump elnök titkos háborút indít a sátánt imádó elit pedofilok ellen a kormányban, az üzleti életben és a médiában.

Ami pedig az OANN-t illeti, az erről szóló nyilatkozatában a YouTube a következőket tette közzé:

A világjárvány kezdete óta azon dolgozunk, hogy megakadályozzuk a Covid–19-hez kapcsolódó káros félretájékoztatások terjedését. Gondos felülvizsgálat után eltávolítottunk egy videót az OANN-csatornáról, és felfüggesztettük a csatornát a Covid–19 félretájékoztatási irányelvünk megsértése miatt, amely megtilt minden olyan tartalmat, amely azt állítja, hogy garantált a gyógymód.

Háromszor veri ezt kenden YouTube Matyi vissza!

A YouTube három csapásra vonatkozó irányelvet alkalmaz – a 90 napos időszak bármely második megsértése kéthetes felfüggesztést von maga után. A harmadik strigula végleges letiltáshoz vezetne.

Emellett az OANN-nak újból jelentkeznie kell a YouTube Partnerprogramba, ha pénzt akar keresni a videóiból, ez pedig azt jelenti, hogy ismét felülvizsgálják a csatorna alkalmasságát erre.

A YouTube a közösségi média cégeihez – a Facebookhoz és a Twitterhez – hasonlóan afigyelem középpontjában áll, hogy mindent megtesz-e azért, hogy a félretájékoztatást és a gyűlöletbeszédet csökkentse a platformján. A csatorna vezetősége azt állította, hogy február óta 200 000 videót távolított el a Covid–19 veszélyes vagy félrevezető információival kapcsolatban.

Ezen a héten a demokrata szenátorok egy csoportja írt Susan Wojcickinek, a YouTube vezérigazgatójának, és sürgette a választási eredmények félretájékoztatásának eltávolítását. A szolgáltató ennek eredményeképpen eltávolította a hirdetéseket, és figyelmeztető címkét adott egy videóhoz, amely hamisan jelentette ki, hogy Trump elnök nyerte meg a választásokat.

Mindeközben Trump azt tweetelte, hogy az OANN és más hírforrások, amelyek megkérdőjelezik Joe Biden választási győzelmét, nagyszerű alternatívát nyújtanak a Fox Newsnak.

Rovatok