Index Vakbarát Hírportál

Űrtechnikai céggel szerződött a Miskolci Egyetem

2020. november 30., hétfő 16:18

A Miskolci Egyetem és az Admatis Kft. az űrtechnikához kapcsolódóan, oktatási és kutatási tevékenységekre, azon belül is anyagtudományi, gépészeti és térinformatikai területekre kiterjedő együttműködési megállapodást írt alá, így elkezdheti a munkát a Miskolci Egyetem kutatócsoportja.

A megállapodás célja cél az, hogy a felek szakmai kompetenciájára építve, egy európai színtéren is egyedülálló, szakmailag megkérdőjelezhetetlen űripari központ jöjjön létre, valamint a felek egymást erősítve közösen hasznosítsák egyfelől az Egyetem oktatóinak, kutatóinak, valamint az Admatis szakembereinek tudását, tapasztalatait, másfelől kölcsönösen háttértámogatást nyújtsanak egymásnak az oktatás és a kutatás-fejlesztés területein.

A Magyar Űripari Klaszter tagjaként az Admatis például az Európai Űrügynökség exobolygókat kutató Cheops programjához, vagy az EU Copernicus programjának Sentinel-2 műholdjához gyártott alkatrészeket

A régió tudásközpontjaként kiemelten fontosnak tartom, hogy az Egyetemünk becsatlakozzon az űrkutatásba, és erre a legjobb alap egy olyan féllel való együttműködés, mely már bizonyított ezen a területen. Az űrtechnika nem idegen a Miskolci Egyetem számára, hisz számtalan szakemberünk foglakozott a témával, de ideje beépítenünk ezt a tudást és tapasztalatot a mindennapi oktatási, valamint kutatási tevékenységeinkbe.

- fogalmazott Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Rovatok