Index Vakbarát Hírportál

Antitrösztvizsgálatok sora indul a Facebook és a Google ellen

2020. december 1., kedd 08:28

Nem enyhül a nyomás az amerikai technagyvállalatokon. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma által a Google ellen indított pert újabbak követhetik 2021 januárjában.

 A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai hatóságok négy újabb pert indítanak a Google anyacége, az Alphabet Inc. és a Facebook ellen. A perek vélhetően a cégek piaci erőfölénnyel való visszaélései miatt indulnak. 

A Facebookot először perelné az amerikai állam. Mint ismert, a demokraták színeiben az amerikai elnökválasztást megnyerő Joe Biden és környezete többször kritizálta a közösségimédia-óriást az álhírek és gyűlöletkeltéssel szembeni moderáció gyengesége miatt.

Az egyik per várhatóan az Instagram és a WhatsApp Facebook általi felvásárlásának versenyellenes hatásáról fog szólni.

A Google elleni újabb per a keresőóriás hirdetési üzletágának terjeszkedését veszi majd célkeresztbe, különös tekintettel a konkurens hirdetési rendszerek felvásárlására.

Ezzel egy időben az Európai Bizottság antitrösztvizsgálatokat folytat az Apple ellen alkalmazásáruháza miatt, és az Amazon online kereskedő ellen a felhasználói adatok jogtalan felhasználása miatt.

Rovatok