Index Vakbarát Hírportál

Az iskolákból a munkahelyekre tevődik át a megfelelő munkaerő képzése

2020. december 2., szerda 16:39

A most 10–23 éves Z-generáció tagjai az első korosztály, akik az internetnek köszönhetően már tökéletesen azonos időbeliségben élnek a nyugati világgal, tehát ugyanakkor jutnak el hozzájuk a kinti kulturális termékek, mint az amerikai és nyugat-európai fiatalokhoz.

Erről beszélt Nagy Ádám, a Selye János Egyetem docense a generációk és a digitális szocializációjáról szóló előadásában a Neumann Társaság Jelenből a digitális jövőbe konferenciáján. 

Életszemléletük kutatások szerint hasonlít a két világháború között született csendes generációhoz (jellemző rájuk a passzivitás, apolitikusság, a status quo elfogadása), amit erősíthet az is, hogy a most is tartó pandémia és karantén lesz a korosztály egyik legmeghatározóbb közös élménye 

– fejtette ki a szakértő.

A legfiatalabb, a részben még meg sem született úgynevezett alfa-generáció tagjai már a harmadik, digitális bennszülöttként felnövő korcsoport lesz, de a szocializációjukat várhatóan olyan technológiák befolyásolják majd, amelyek még ma nem is léteznek.

A megfelelő munkaerő képzése az iskolákból a munkahelyekre tevődik majd át, várhatóan az emberek munkaidejük egyharmadát új képességek tanulásával töltik majd. Emiatt az oktatásban nem a konkrét tudásanyag átadása lesz a legfontosabb,

hanem olyan kompetenciák fejlesztése, mint a problémamegoldó készség, a társas készségek és a digitális írástudás, amelyeket most még nem lehet hatékonyan automatizálni.

Az előadás  – a konferencia teljes anyagához hasonlóan  –  a Neumann Társaság  YouTube csatornáján  megtekinthető.

Borítókép: MTI Fotós: Mónus Márton

Rovatok