Index Vakbarát Hírportál

Elindult vissza a Földre a kínai űrszonda

2020. december 3., csütörtök 19:35

A begyűjtött kőzetmintákkal felszállt a Holdról pekingi idő szerint csütörtök késő este a Csang’o-5 kínai űrszonda – jelentette be a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA).

A szondát azzal a céllal küldték fel, hogy kőzetmintákat gyűjtsön az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagy kiterjedésű lávamezőn. A minták segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében.

A tervezettnél több mint egy nappal hamarabb végzett a kőzet- és talajminták begyűjtésével, és miután elraktározta azokat, a felszállóegység visszaindult a Hold felszínéről. A hajtómű mintegy hat percnyi működés után Hold körüli pályára röpítette a felszállóegységet

− mondta Hszing Zsu-oji, az űrszonda tervezője.

A szonda 19 órán keresztül gyűjtötte be a mintákat, ami az eredeti tervek szerint két kilogramm volt, arról viszont nem adtak információt, hogy mennyi mintát sikerült végül begyűjteni.

A Csang’o-5 − amely az eddigi legnagyobb kínai űrszonda − elhagyva a Hold felszínét a jelenleg a Hold körül keringő orbiteren dokkol. A minták ezután a modul fedélzetén lévő kapszulába kerülnek, amely a Földre hozza őket.

Kína először 2013-ban landolt a Holdon. 2019 januárjában pedig a Csang’o-4 a Föld kísérőjének távol eső oldalán landolt, elsőként a nemzetek közül.

Rovatok