Index Vakbarát Hírportál

Repülőről lát a víz alá a fotoakusztikus szonár

2020. december 6., vasárnap 09:22

A lézeres–ultrahangos hibrid rendszer megkönnyíti a tengerfenék feltérképezését.

A Stanford Egyetem kutatócsoportja olyan megoldást fejlesztett ki, amely forradalmasíthatja a tengerfenék levegőből végzett kutatását. Az új hibrid rendszer képes a levegőből felderíteni a víz alatti tárgyakat – tudósított a SciTechDaily.

Az óceánok vízfelszíne alatt, sokszor több kilométeres mélységben fekvő geológiai és egyéb tengerfenéki alakzatok kutatását eddig hajók által vontatott szonárokkal végezték, azonban ez a megoldás lassú és időigényes.

A kutatócsoport által kifejlesztett megoldás az előzetes tesztek alapján képes a levegőből észlelni víz alatti tárgyakat, ami eddig lehetetlennek tűnt. Két különböző halmazállapotú anyag határánál ugyanis a legtöbb hullám, legyen az hang vagy elektromagnetikus (fénytől a radarhullámig), 99,9 százaléka visszaverődik. Ráadásul a (sós) víz a maradék nagy részét is elnyeli.

A fotoakusztikus légi szonárrendszer (Photoacoustic Airborne Sonar System – PASS) fantázianevű megoldás laboratóriumi körülmények között képes volt észlelni a víz alá rejtett fémszerkezetet. A rendszer először egy lézersugarat bocsát a vízfelszínre, amelyet a víz elnyel. Eközben ultrahang keletkezik, amelyet a tenger alatti tárgyakról visszaverődve érzékel és szoftveres rásegítéssel feldolgoz a rendszer. A kutatók a sima vízfelszínen végzett laboratóriumi kísérletek után valós körülmények között, hullámzó felszínen tesztelik szerkezetüket.

Az ígéretes fejlesztésnek azonban még számos akadályt le kell küzdenie. Példának okáért a mélyebben fekvő területeknél olyan egyéb tényezők is szerepet játszanak, mint a hideg és meleg víztömegek határán képződő termoklin, amely nemcsak az ellenséges tengeralattjárók után kutatók munkáját nehezíti meg, hanem egyes fantáziadús szerzők szerint akár megalodonokat is elrejthet.  

Rovatok