Index Vakbarát Hírportál

Maradhatnak az antiszemitának minősített középkori faragványok a bajor templomokban

2020. december 8., kedd 22:04

Nem távolítják el az antiszemitának minősített középkori szobrokat és domborműveket a bajorországi templomokból – állapodtak meg a tartományi hatóságok, a templomokat fenntartó keresztény egyházak és a helyi zsidó közösségek. Ludwig Spaenle bajor antiszemitizmus elleni kormánybiztos ugyanakkor bejelentette, hogy az egyezmény részeként „láthatóan és jól felismerhetően” magyarázatot kell fűzni az ilyen ábrázolásokhoz.

Németországi és más európai templomok falán több mint húsz, bajor templomokban, köztük a regensburgi katedrálisban egy tucat úgynevezett Judensau-ábrázolás maradt fenn vízköpő, dombormű vagy egyéb faragvány formájában a középkorból.

A bajor kormánybiztos szerint az érdekelt felek „kerekasztala” egyhangúlag foglalt állást a történelmi ábrázolások eltávolítása ellen, azzal az indoklással, hogy ha a szobrokat kiragadnák kontextusukból, nehézségbe ütközne a megmagyarázásuk. Emellett az ábrázolások figyelmeztető funkciójukat sem tölthetnék be – közölte.

A megállapodás értelmében ugyanakkor minden ilyen gyalázkodó figurát „szellem-, kultúr- és egyháztörténeti összefüggéseiben” kell megmagyarázni a helyszínen, mélyreható információt kell rendelkezésre bocsátani például QR-kód segítségével.

Az MTI beszámolója szerint februárban egy német fellebbviteli bíróság elutasította egy zsidó férfi keresetét, amelyben a wittenbergi városi templom 700 éves Judensau-domborművének és az 1570-ben, a reformáció meghirdetése után hozzá mellékelt, egy Luther Mártonnak tulajdonított zsidóellenes felirat eltávolítását követelte.

Michael Düllmann keresetében azzal érvelt, hogy a szobor „a zsidó emberek becsmérlése, sértegetése”, és hogy „mind a mai napig borzasztó hatással van”. A naumburgi tartományi bíróság februárban úgy döntött, hogy a férfinak nem áll jogában levetetni a domborművet, mivel állításuk szerint az a jelenlegi kontextusban nem becsmérlő jellegű és nem sérti a felperes jogait. A szobor

jelenleg egy olyan együttes részét képezi, amely másfajta szándékkal szól az emberekhez

 – utalt döntésében a bíróság az emléktáblára és a magyarázó felvilágosításra.

A wittenbergi Judensau-ügy azonban még nem zárult le, mivel Michael Düllmann a német szövetségi bíróság elé vitte az ügyet. azt szeretné, ha a domborművet a közeli Luther-múzeumban helyeznék el.

A középkori dombormű alatt 1988-ban a nemzeti szocializmus idején üldözött és meggyilkolt zsidók emlékére állítottak fel emléktáblát, német és angol nyelvű felvilágosítást mellékelve hozzá.

(Borítókép: Hendrik Schmidt/picture alliance via Getty Image)

Rovatok