Index Vakbarát Hírportál

Franciaországban kapott börtönbüntetést a kriptovaluta-váltó

2020. december 9., szerda 08:39

A pénzmosásban bűnösnek talált orosz férfi kiadatása igazi diplomáciai csatát okozott.

Egy francia bíróság öt év letöltendő börtönre ítélte Alexander Vinniket. A 41 esztendős orosz állapolgár a BTC-e nevű kriptovaluta-kereskedő oldal alapítójaként vált ismertté. Százezer euró zsarolóvírussal kicsalt pénz tisztára mosásában találták bűnösnek.

Vinnik valójában egy sokkal komolyabb büntetést úszott meg, mert sikertelenül próbálták bizonyítani a 2016 és 2017 között működő zsarolóvírus, a Locky létrehozását és terjesztését. Az oroszt 2017 nyarán nemzetközi elfogatóparancs kiadását követően tartóztatták le egy görög üdülőben.

A 2011-ben alapított BTC-e az amerikaiak szerint gyakorlatilag egy nyilvános pénzmosó szolgáltatás volt, ahol minden kiberbűnözéből származó zsákmányt valódi pénzre lehetett váltani. 

A görög hatóságoknál az Egyesült Államok és Oroszország is kérte Vinnik kiadatását, nem kis diplomáciai nyomást gyakorolva. Athén végül a középutat választotta, és Franciaországnak adta át a férfit. A francia ügyészség a 14 vádpontból mindössze egy pénzmosást tudott végül kellőképpen bizonyítani.

Az elmúlt években az Egyesült Államok százmillió, Új-Zéland pedig kilencvenmillió dollár Vinnikhez köthető pénz lefoglalásáról adott hírt.

Rovatok