Index Vakbarát Hírportál

Együtt tesztelik az AstraZeneca és az oroszok vakcináját

2020. december 11., péntek 18:07

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszercég közös vakcináját az orosz Gamaleja Intézet Szputnyik V vakcinájával kombinálva kezdik tesztelni – olvasható az AstraZeneca honlapján.

Az együttműködés azért lehet fontos, mert a különféle koronavírus-vakcinák együttes használata akár erősebb immunválaszt is eredményezhet a betegséggel szemben.

A kutatásokba az AstraZeneca szerint 18 évesnél idősebb önkénteseket vonnak majd be. A közlemény emlékeztet, hogy az AZD1222 és a Szputnyik V egyaránt adenovírus-vektor vakcinák, amelyek a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjének genetikai anyagát tartalmazzák. Maga az adenovírus nem képes reprodukálódni, ezért csak genetikai anyag hordozójaként működhet.

Az együttműködésnek nagy jelentősége lesz abban is, hogy a védőoltások a készítmények széles portfóliójának köszönhetően a jövőben könnyebben hozzáférhetők legyenek.

Egyes nyugati tudósok aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az orosz vakcina állításuk szerint túl gyorsan készült el, biztonsága és hatékonysága pedig ily módon megkérdőjelezhető lehet. Oroszország ezeket a kritikákat megalapozatlannak minősítette és elutasította – írja a Reuters.

Az AstraZeneca döntése, miszerint klinikai vizsgálatokat végez a Szputnyik V két vektorának egyikével saját vakcinájuk hatékonyságának növelése érdekében, fontos lépés a járvány elleni küzdelem erőfeszítéseinek egyesítése felé

– közölte Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó szuverén alap vezérigazgatója, aki egyúttal kifejezte reményét, hogy az együttműködés példát mutathat majd más vakcinagyártók számára is.

Az MTI beszámolója szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken azzal vádolta meg a világ gyógyszerészeti óriásvállalatait, hogy „piszkos eszközökkel” igyekeznek hitelteleníteni a Covid–19 elleni orosz vakcinát a „kemény konkurenciaharcban”. Nem bocsátkozott részletekbe azzal kapcsolatban, hogy szerinte ki él nemtelen eszközökkel, de szerinte elegendő megnézni a hírügynökségeknek az elmúlt egy hónapban megjelent anyagait.

A hét elején Kate Bingham, a brit oltóanyaggal foglalkozó munkacsoport elnöke elmondta, hogy az ország a jövő év beköszöntével megkezdi a kísérleteket, különböző típusú vakcinák kombinációit használva az első és az emlékeztető oltásokhoz, abban a reményben, hogy ez maximalizálhatja az immunválaszt.

Rovatok