Index Vakbarát Hírportál

Meghaladja a biomasszát a civilizáció tömege

2020. december 11., péntek 10:13

Hogy semmi ne hiányozzon 2020-ból: idén több lett a gyártott cucc, mint az élő környezet.

Az antropocén korszakot meghatározó emberi tevékenység tömeg alapú kvantitatív és szimbolikus karakterizációjával áll elő egy tudóscsoport. Számításaik szerint a Földön található 1,1 teratonnányi biomasszát meghaladta az emberi tevékenységből származó antropogén tömeg.

Biomasszának tekintünk minden biológiai anyagot a lehullott tűlevéltől az óceánok összes haláig, ennek részét képezik továbbá maguk az emberek is és az általuk termelt élelmiszerek.

Sok a beton

Az ember által gyártott cuccok tömege 20 évente megduplázódik. Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet munkatársai az emberi által gyártott dolgokat hat kategóriába sorolták: beton, tégla, aszfalt, fém és műanyag, építésben használt faanyag és papír, üveg. A legnagyobb antropogén tömeget természetesen az épített környezet és infrastruktúra jelenti, de a műanyagok tömege önmagában nagyobb mint a szárazföldi és tengeri állatoké összesen.

A drámai biomasszát megelőző emberi tevékenység drámai fordulópontja természetesen 2020. Ha a termelt és lerakókban tárolt szemetet is nézzük 2013.

1900-ban az ember által gyártott dolgok tömege körülbelül 3 százaléka volt a biomasszának. A radikális változás hátterében nemcsak a népesedés, a fokozódó termelés, hanem a környezetpusztítás felismerhető.

Az első mezőgazdasági forradalom óta az emberek nagyjából megfelezték a növényi biomasszát

– mondták a szerzők a Guardiannek.

Míg a modern mezőgazdaság egyre nagyobb területen termel, a domesztikált termények tömege nagyon alulmarad az erdőirtás és erdőgazdálkodás hatásával szemben. Ezek a biomasszát érintő trendek befolyásolják a szén körforgását és az emberi egészséget.

Rovatok