Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia nagyobb hatású lehet, mint Hitler és Sztálin együttesen

2020. december 11., péntek 13:50

Körbevesz minket, ott van a gépeinkben, és lesi vágyainkat. Manapság sok szó esik algoritmusokról és digitalizációról, de az embereknek kevés információjuk van arról, mit jelent valójában a mesterséges intelligencia. 

Nő a bizalmatlanság és sokszor a hisztéria is a téma körül

– fogalmazott Tilesch György, az egyik legkeresettebb nemzetközi MI-szakértő. Ő volt a moderátora annak az online talkshow-nak, amelynek a résztvevői azt boncolgatták:

A ma ismert munkakörök jó részét a gépek el tudják vagy el fogják tudni végezni, ez az általános vélekedés. Ma is van több olyan terület, ahol a mesterséges intelligencia jól alkalmazható, ilyen például a tartalomgyártás: ma már gépek írják az online hírek egyharmadát (amit most olvasnak, azt éppen nem), képesek tartalmakat szelektálni a Facebook vagy éppen a Youtube algoritmusa alapján.

Ez nagyobb hatást képes gyakorolni, mint Hitler és Sztálin együttesen. Az algoritmusok bizonyos irányokba képesek terelni az embereket, néha akár extrém irányokba is

– fogalmazott Stuart J. Russel, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora, aki szerint ki fog alakulni a mesterséges általános intelligencia, ami az emberi fejlődés egyik nagy történelmi pillanata lesz. Hozzátette: olyan gépeket alkotunk, amelyek automatizálják a céljaink elérésének módjait. Az önvezető autó például eldöntheti, hogyan, milyen úton juttatja el utasát biztonságban a kívánt helyszínre.

A közlekedés automatizálása kapcsán Kishonti László, az AImotive alapító-vezérigazgatója elmondta, hogy a mesterséges intelligencia akár már 20 éven belül uralhatja a közlekedést.

A gépek gyorsabban gondolkodnak, jobban érzékelik a környezetet, mint az emberek, ezért az önvezető járművek elfogadottsága gyorsabban alakul majd ki, mint az MI más alkalmazási területei iránti bizalom.

mesterséges intelligencia egységes definíciója nem létezik, az azonban biztos, hogy a következő években az élet minden területén egyre több intelligens géppel találkozik majd az emberiség – értettek egyet a Future Talks nevű rendezvénysorozat legutóbbi fordulójának résztvevői. 

Az MI összességében pozitív hatással lesz az emberiség életére, ugyanakkor komoly szabályrendszert kell kialakítani köré, hogy kordában tartsuk

– vélekedett Neil deGrasse Tyson világhírű asztrofizikus. A szakember szerint a szabályozott és folyamatos fejlődés a legfontosabb a mesterséges intelligencia szempontjából, amiben az országok vezetőinek a legnagyobb a felelőssége. 

Rovatok