Index Vakbarát Hírportál

Nagyon keresik a fajátékokat a Vaterán

2020. december 11., péntek 14:15

A járványhelyzet miatt 20 százalékkal nőtt a használt játékok piaca.

Karácsonykor nagyobb arányban fogynak a használt játékok az újaknál, ezek egy része gyűjtői tárgy, mint a nyolcvanas évekbeli flipperek, különleges matchboxok és legók. Az év sztárjai az idén a fából készült játékok voltak, de a legó, a Playmobil és a kirakós, szerelős, építős játékok is népszerűek.

A keresletet jelzi, hogy a legnépszerűbb keresőszó a „lego” volt, a második helyre az Xbox, a harmadikra pedig a Playstation futott be – a játékkonzolok kapcsán leginkább használt játékokat keresnek az érdeklődők. A negyedik leggyakoribb játékos keresés a „matchbox” volt, az ötödik a Nintendo, a hatodikra pedig a trambulin futott be.

Plüss és fa

A járványhelyzet nyomán idén novemberben közel 20 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított a Vaterán a játék termékkategória tavalyhoz képest, december 24-ig pedig várhatóan tovább nő az idei fölény. Egy tipikus hónapban a Vaterán eladott játékok 70 százaléka használt, és csak a fennmaradó 30 százaléka vadonatúj, de karácsony előtt az új játékokat árusító eladók forgalma néhány százalékkal mindig emelkedik.

Idén, a járvány kedvezőtlenebb időszakaiban két-háromszorosára nőtt a fajátékok és jelentősen emelkedett az építő/szerelőkészletek, puzzle-k, kártyajátékok, Playmobilok forgalma is. Egyes hónapokban a bábszínházak, bábok, illetve a diavetítők és diafilmek eladásai ugrottak meg tavalyhoz képest, nyáron és kora ősszel pedig a sport- és ügyességi játékok fogytak kiemelkedően az örök kedvenc plüssjátékokkal együtt.

A legnépszerűbb játéktípusok a Vaterán az idei karácsonyi szezonban (használt és új termékek vegyesen):

  1. legó,
  2. játékfigurák, plüssjátékok,
  3. kisautók, járművek,
  4. játék babák,
  5. Playmobil-játékok,
  6. társasjátékok,
  7. sport- és ügyességi játékok,
  8. építő- és szerelőjátékok,
  9. szerepjátékok,
  10. oktató és logikai játékok.

A használt játékok között nem csak megunt társasjátékokra, legókészletekre kell gondolni, hiszen külön kategóriából idesorolandók a gyűjtők számára érdekes antik játékok is. Ezek havi szinten a játékok forgalmának 5-10 százalékát generálják. Idén például 360 ezer forintért kelt el egy szovjet gyártmányú pedálos Moszkvics jó állapotú példánya.

A legdrágábban eladott játékok 2020-ban a Vaterán:

  1. DJI Mavic Pro Platinum drón 381 589 Ft,
  2. F-14 Tomcat flipper 360 000 Ft,
  3. Pedálos Moszkvics #1 360 000 Ft,
  4. Gottlieb Volcano flipper 345 000 Ft,
  5. Bally Monte Carlo flipper 310 000 Ft,
  6. Williams Comet flipper 290 000 Ft,
  7. Bally X's & O's flipper 280 000 Ft,
  8. Gottlieb Rock flipper 280 000 Ft,
  9. Pedálos Moszkvics #2 260 001 Ft,
  10. Williams Laser Ball flipper 260 000 Ft.

A gyűjtői játékok közül kiemelten népszerűek a már nem gyártott, ezért csak használtan hozzáférhető flippergépek, a top 10-es listán több is helyet kapott ezek közül. Emellett idén több mint 250 ezer forintot adott valaki egy ötvenes évekbeli gombfocicsapatért, míg egy legó Csillagromboló 200 ezer forintért kelt el, egy hetvenes évekből származó De Tomaso Pantera matchbox pedig közel 180 ezer forintot ért meg valakinek.

A Vaterán valaha eladott két legdrágább játék egy 1,75 millió forintos mobil játszóház és egy egymillió forintos légvár volt, de vettek már embernagyságú Superman legószobrot is 745 ezer forintért.

Rovatok