Index Vakbarát Hírportál

A Mastercard megszakítja az üzleti kapcsolatot a Pornhubbal

2020. december 11., péntek 15:22

Jogellenes, kiskorúakat ábrázoló szexuális tartalmat találtak, ezért bankkártyáikkal nem lehet fizetni a videóplatformon.

A New York Times vizsgálata azzal vádolta a pornográf webhelyet, hogy azt 

gyermekbántalmazással és nemi erőszakkal

kapcsolatos videókkal „fertőzték meg”. A Mastercard az állításokat elutasító Pornhub hozzáállását „kifejezetten kiábrándítónak” nevezte.

A Mastercardhoz hasonlóan a Visa, a saját felülvizsgálatának eredményéig, felfüggesztette kártyái használatát az oldalon, de a végleges döntésre az ő esetükben várni kell.

A Mastercard azután indította el a vizsgálatot, hogy Nicholas Kristof: egy Pulitzer-díjas újságíró New York Times-os cikkében írt erről, és azt is hozzátette: nem érti, miért kellene a keresőmotoroknak, bankoknak vagy hitelkártya-társaságoknak „segíteniük” a Pornhubot.

Az elmúlt napokban végzett vizsgálatunk megerősítette a webhelyük törvénytelen tartalmát tiltó szabványaink megsértését.

– áll a Mastercard közleményében.

Utasítottuk azokat a pénzintézeteket, amelyek összekapcsolják a webhelyet a hálózatunkkal, hogy szüntessék meg a tranzakciókat.

A cég közölte, hogy folytatja az esetleges illegális anyagok kivizsgálását más weboldalakon is, amelyek hozzá kötődnek.

A Pornhub anyavállalata, a MindGeek korábban azt mondta, hogy a New York Times állításai „felelőtlenek és feltűnően valótlanok” voltak. Ugyanakkor a webhely azóta eltávolította a letöltési funkciót, és közleményt adott ki, hogy a felhasználókat ellenőrizni kell a videók feltöltéséhez.

Mutogatnak

A Mastercard döntésére reagálva egy Pornhub csütörtökön ezt nyilatkozta:

Ezek az intézkedések rendkívül kiábrándítóak, mivel alig két nappal azután történtek, hogy a Pornhub bevezette a platform történetének legalaposabb biztonsági rendszerét a felhasználók által generált tartalmaknál.

A Pornhub állítása alapján az ellenőrizetlen felhasználóknak mostantól tilos bármilyen tartalom feltöltése.

Ez egy olyan szabály, amelyet más platform nem vezetett be, beleértve a Facebookot is – amelyen egyébként 84 millió kiskorúakat érintő szexuális visszaélést jelentettek az elmúlt 3 évben. Ehhez képest a Pornhubon mindössze 118 hasonló incidensről beszélhetünk.

– hangsúlyozta a Pornhub vezetősége, még azt is hozzátéve, hogy ez a hír hatalmas csapás annak a több ezer „modellnek” (pornószínésznőnek és színésznek), akik a megélhetésüket e platformnak köszönhetik.

A Pornhub alapból ingyenesen használható, de a felhasználók havonta 9,99 eurót fizethetnek a jobb minőségű videókért, valamint a hirdetések nélküli és exkluzív tartalmakért.

Rovatok