Index Vakbarát Hírportál

Súlyos olajszennyezés puszította el a védett úszólápot a Ráckevei Duna-ágon

2020. december 14., hétfő 18:06

Az utóbbi húsz év legsúlyosabb olajszennyezése történt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágon, miután ismeretlenek nagy mennyiségű sűrű fáradt olajat engedtek múlt héten Szigetszentmiklóson egy csapadékvíz-csatornába. A Duna-ágba kifolyó, hat köbméternyire becsült szennyeződést a nádas megfogta, legalább kétezer négyzetméternyi területen elpusztítva a védelem alatt álló különleges úszólápot, és part menti növényzetet.

Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szombaton szerzett tudomást a történtekről, és azonnal elrendelték a harmadfokú vízminőség-védelmi fokozatot. Még aznap megkezdték a kármentést. Szombaton délután gáttal elkerítették a csatorna kifolyóját. A mederbe olajmegkötő vegyszereket, valamint olajfelitató paplanokat helyeztek, és elkezdték kitermelni a szennyeződést.

A helyzet súlyosságára jellemző, hogy van olyan hely a nádasban lévő stégek mellett, ahol 20-25 centiméter vastagságban áll a fáradt olaj. A szennyezett nádas kivágása, a megkötő anyaggal felitatott olaj, és az olajsárral terhelt iszap elszállítása feltehetően egy-két hétig is eltarthat még.

A hatósági eljárások megindultak, a rendőrség pedig nyomozást indított az ügyben.

Helyi civilek eddig már összesen 900 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemben segít nevesíteni és elfogni az elkövetőket.

A fáradt olaj azért rendkívül környezet- és egészségkárosító anyag, mert egyliternyi mennyiség is képes egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét szennyvízzé változtatni. A víz tetején szétterülve megakadályozza az oxigénáramlást, ezzel súlyos károkat okoz a növény- és állatvilágban.

A Ráckevei Duna-ág úszólápja egy különleges természeti érték, csak néhány található hasonló Európában. A növényzet, a nádas, bokrok, fák (többnyire fűzfák), egy vastag tőzeglápba eresztenek gyökeret. Olyan mint egy élő tutaj, ha hullámzik, akkor az egész zöld társulás együtt ring.

Rovatok