Index Vakbarát Hírportál

Pókproblémák a Nemzetközi Űrállomáson

2020. december 14., hétfő 06:52 | aznap frissítve

2008-ban kicsit elszabadult a pokol, derül ki egy most publikált kutatásból.

Tudnak a pókok hálót szőni súlytalanságban? Tudnak. Csak egy stabil fényforrásra van szükségük, az ügyes ízeltlábúak ugyanis a fent és lent kiesésével a fényt választják tájékozódási pontnak, és Földön megszokott alakú aszimmetrikus hálót képesek készíteni. A fény megszűnésével a pókok abnormális szimmetrikus hálókat szőttek.

A pókok nyugalmi helyzetben általában fejjel a talaj felé gubbasztanak, hogy a zsákmány érkezésekor a nehézkedéssel azonos irányban gyorsabban csaphassanak le, de az új eredmények szerint nem tartják valami sokra a gravitációt. Mindez a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén 2011-ben végzett kísérletekből derült ki.

Muslicahorror

Paula Cushing, a Denveri Természettudományi Múzeum munkatársa és Samuel Zschokke, a Bázeli Egyetem kutatója friss publikációjából arra is fény derült, hogy a 2008-as első kísérlet teljes kudarcot vallott. A kísérleti pókok egy tévedés miatt egy tartályba kerültek, ahol versengve összevissza szőtték hálóikat, miközben a tápláléknak hozott gyümölcslegyek olyannyira elszaporodtak, hogy átláthatatlan réteget képeztek a pókok dobozának falán.

Nem gondoltuk volna, hogy a fény szerepet fog játszani a pókok űrbeli tájékozódásában

– mondta Zschokke.

Nagy szerencsénk volt, hogy csak egy fény volt a kamra tetején, és nem mindegyik oldalon, különben nem tudtuk volna megfigyelni a fény hatását.

Rovatok