Index Vakbarát Hírportál

Külföldi kutatókat vár a kínai óriásteleszkóp

2020. december 16., szerda 08:34 | aznap frissítve

A világ legnagyobb rádióteleszkópját a nemrég összeomlott Arecibo Obszervatórium inspirálta.

Az ötszáz méter átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) nevű rádiótávcső a jelenleg működő legnagyobb és legérzékenyebb egytányéros rádióteleszkóp. A kínai hatóságok közlése szerint 2021-től fogadják azon külföldi kutatók kéréseit, akik méréseket szeretnének végezni a teleszkóppal.

Vang Csiming, a FAST műveleti és fejlesztési központjának főellenőre elmondta, látogatást tettek az Arecibóban, és inspirációt merítettek annak a szerkezetéből is.

Arecibo emléke

A Délnyugat-Kína hegyei között lévő teleszkóp a Puerto Ricó-i óriásteleszkóp összeomlása után az egyetlen ilyen kaliberű eszköz, amely külföldi asztronómusokat fogad.

Mint ismert, az Arecibo obszervatórium rádióteleszkópja december elsején omlott össze, mert előbb elszakadt egy segédkábele, amely 30 méteres lyukat ütött a fényvisszaverő tányérba és károsította a felette lévő kupolát is. Majd november 6-án az egyik fő acélkábele pattant el, további sérüléseket okozva.

A Kujcsou tartományban lévő Pingtangban található kínai teleszkóp háromszor érzékenyebb, mint az amerikai. Körülötte öt kilométernyi rádiómentes zóna terül el, ahol sem mobiltelefonok, sem számítógépek használata nem engedélyezett.

Háromszor érzékenyebb

A FAST építési munkálatai 2011-ben kezdődtek, rendszeres működése szeptemberben indult, januártól a teljes teleszkóp működik. Több mint tíz ország és régió kutatói terveznek megfigyeléseket a teleszkóppal, amellyel a korábban kivitelezhetetlen kutatások is lehetővé válnak. A gravitációs hullámok, az exobolygók, az ultra nagy energiájú kozmikus sugárzás (UHECR), a csillagközi anyag megismerésében, a csillagászati, asztrofizikai és alapvető fizikai ismeretek bővítésében is nagy szerepe lehet a jövőben.

Az fél kilométer átmérőjű tányér 30 futballpályányi területet fed le, építése 1,1 milliárd jüanba (49 milliárd forintba) került. A környék több ezer lakóját költöztették el, hogy legyen elegendő hely az óriásteleszkópnak.

Rovatok