Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britanniában marad az 1907-es sarkkutató expedíció szánja és zászlója

2020. december 16., szerda 21:07

A brit nemzeti örökségvédelmi alapítvány jóvoltából Nagy-Britanniában marad az Ernest Shackleton vezette 1907-es déli-sarkvidéki expedíció emlékét őrző szán és zászló.

A National Heritage Memorial Fund 204 ezer fonttal (80,4 millió forint) járult hozzá a Shackleton vezette első brit antarktiszi expedícióból származó két tárgy megvásárlásához.

A brit hatóságok az idén átmeneti exporttilalmat vetett ki a tárgyakra, hogy megakadályozzák a kivitelüket az országból.

Shackleton vezette 1907-ben a Nimrod-expedíciót, amivel 1909 januárjában az addigi legkisebb távolságra közelítették meg a Déli-sarkot. A tartalékaik felélése miatt a felfedezőknek a céljuk elérése előtt nem sokkal vissza kellett fordulniuk.

A több mint háromméteres, fából készült szán egyike volt az élelmiszerek és felszerelések szállítására használt járműveknek. A piros egyszarvúfejjel és aranyszínű horgonnyal díszített zászló az expedícióról származó képek nagy részén látható.

A szánt és a zászlót az expedíció egyik résztvevője, Eric Marshall vitte vissza Nagy-Britanniába, és az 1950-es években egykori iskolájának ajándékozta. A tárgyak most egy londoni és egy cambridge-i múzeumhoz kerülnek.

Rovatok