Index Vakbarát Hírportál

SolarWinds-botrány: nukleáris ügynökséghez is betörtek

2020. december 18., péntek 09:29 | aznap frissítve

A tizennyolcezer feltört rendszerből csak negyvenbe léptek be, köztük nukleáris laboratóriumokba. A megválasztott amerikai elnök Joe Biden azzal fenyegetett, hogy komoly árat fizetnek a behatolók.

Az Egyesült Államok atomfegyvereinek karbantartásáért felelős nemzeti nukleáris biztonsági ügynökség (NNSA) hálózatába is betörtek ismeretlen hackerek – értesült a Politico. Mint ismert a hét elején hozta nyilvánosságra a SolarWinds, hogy  a legmagasabb állami hivatalok és legnagyobb cégek által használt hálózatfelügyeleti programjainak frissítéseibe idegen kódot csempészhettek ismeretlen támadók, amelynek segítségével zárt hálózatokba léphettek be és államtitkokhoz juthattak hozzá.

Az NNSA és az amerikai energiaiügyi minisztérium közölték, hogy bizonyítékuk van róla, hogy illetéktelenek jártak a hálózatukon. Gyanús tevékenységeket észleltek a szövetségi energiaügyi szabályozó testület (FERC) továbbá a Sandia és Los Alamos nukleáris laboratóriumok rendszerein.  

A történelmi léptékű kiberkémbotrány legújabb részletei is mutatják, hogy az amerikai nemzetbiztonság számára legérzékenyebb körökhöz is hozzáférhettek a támadók.

Sok nyitott ajtó, kevés betörés

Bejutottak továbbá a kevésbé titkos Richland Field Office rendszerébe, amely a Hanford nukleáris hulladéklerakó helyreállítását felügyeli – az 1971-ben bezárt létesítményben termelték a hidegháborús amerikai plutóniumkészletek kétharmadát.

Az eset kivizsgálásába beszálló Microsoft – amelynek rendszereibe szintén betörtek – közölte, hogy a frissítésekkel mintegy 18 ezer rendszerbe került hátsó kapu, de ezekből mindössze 40 rendszerre léptek be. 

Joe Biden megválaszott amerikai elnök közölte, hogy a kibertámadásért „jelentős árat” fognak fizetni a támadók.

A jó védelem nem elég. El kell lehetetlenítenünk és kell tántorítanunk ellenségeinket attól, hogy egyáltalán megpróbálkozzanak egy nagyszabású támadással

– mondta Biden.

Ezt úgy érjük el, ha partnereinkkel és szövetségeseinkkel jelentős árat kell fizettetünk azokkal, akik ezért felelősek. Ellenségeinknek tudniuk kell, hogy elnökként nem fogok tétlenkedni, amikor kibertámadás éri az országomat.

A hivatalban lévő amerikai elnök, Donald Trump nem kommentálta az ügyet.

(Borítókép: Optikai kábelek. Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters)

Rovatok