Index Vakbarát Hírportál

Baj van az oroszoknál a Nemzetközi Űrállomáson

2020. december 19., szombat 20:14 | három éve frissítve

Szivárog és gyorsan fogy levegő a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz részlegéből, és egyelőre nem sikerült kijavítani a hibát.

A szakértők a hírek szerint azt fontolgatják, hogy a két orosz kozmonauta lezárja-e a hibás részleget, vagy sem.

A szivárgás valószínűleg a Zvezda modulon van, de nem tudják, hogy pontosan hol.

Augusztusban és októberben már egyszer felfedeztek egy-egy rést az orosz részlegen (az utóbbiról azt lehet tudni, hogy egy 4,5 centis hosszúságú repedésről volt szó).  Ezeket akkor befoltozták, de azt nem sikerült kideríteniük, hogy a lékek mitől keletkeztek.

Később aztán észrevették, hogy van egy másik lék is az űrállomáson, amelyet azonban még nem sikerült megtalálniuk. Novemberben már egy űrsétát is végrehajtottak a szivárgás helyének felderítésére, de ez is eredménytelennek bizonyult.

Ha az űrhajósok és a földi irányítóközpont arra jutna, hogy le kell zárni a szivárgó részleget, akkor ez az egész űrállomást és minden ott dolgozó űrhajós tevékenységét érintené.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat közölte, hogy az ISS-en senki sincs veszélyben. Jelenleg a két oroszon kozmonaután kívül négy amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik az állomáson.

A Russia Today nemrég arról írt, hogy az oroszok földi irányítóközpontja arra kérte a kozmonautákat: kettőzzék meg az erőfeszítéseiket, és találják meg mielőbb a léket, mert a Földről ennek a problémának a megoldásában nem fognak tudni segíteni. 

Egyes szakértők szerint a szivárgás azt jelzi, hogy a Nemzetközi Űrállomás felett „eljárt az idő”, és emiatt érdemes lenne újabb űrállomás(okat) építeni. 

Rovatok