Index Vakbarát Hírportál

Szögdarabot találtak egy cseh kolostorban Jézus Krisztus keresztjéből

2020. december 21., hétfő 18:57

Cseh régészek azt állítják, hogy egy dél-csehországi kolostorban találtak egy szögdarabot abból a keresztből, amelyen egykoron meghalt Jézus Krisztus. A Milevskóban lévő kolostor pincéjének egy üregében, egy dobozban találták a szög hat centiméteres darabját. A szögön egy 21 karátos aranyból készült kereszt is látható – adta hírül az MTI.

Dendrológiai vizsgálatok szerint a 26 centiméterszer 16 centiméteres ereklyetartó doboz időszámításunk szerint 260 és 416 között készült tölgyfából. Fedele egy aranylemez volt, amelyre az IR felirat került.

Ebben a kontextusban a betűk a latin Iesus Rex, vagyis Jézus király rövidítését jelenthetik

– mondta Jiri Sindelar régész pénteken a felfedezést bemutatva.

A szakértők szerint a relikvia fontossága és ritkasága hasonlatos a Szent Mór ereklyetartójához, amelyet egy északnyugat-csehországi bányászvároskában, a Karlovy Varytól húsz kilométerre délre található Becov nad Teplou várkastélyának múzeumában őriznek. A csaknem kétszáz drágakővel díszített, aranyozott ezüst- és rézrelikvia ma Csehország egyik legértékesebb, legféltettebb műkincse.

Az üreghez, amelyet tavasszal fedeztek fel a régészek, egy titkos folyosó vezetett. Feltárásában barlangkutatók is segítséget nyújtottak, mivel a folyosó csupán hatvanszor hatvan centiméteres.

A milevskói premontrei kolostor a legrégebbi ilyen létesítmény Dél-Csehországban. Az ereklyét a huszita háború (1419–34) idején rejthették el, amikor a kolostor többször is fosztogatás áldozatául esett.

Dominik Duka prágai érsek szerint a lelet visszavezeti a kereszténységet a gyökereihez.

Rovatok