Index Vakbarát Hírportál

Rádiójel érkezett a Proxima Centauri felől

2020. december 21., hétfő 08:40

Az első komoly jel a Wow! óta.

A hozzánk legközelebb eső csillagrendszer felől érkező rádiójelet fogtak idegen élet jelei után kutató csillagászok – tudta meg a Guardian. A jeleket tavaly áprilisban és májusban vették az ausztráliai Parkes teleszkóppal végzett 30 órás megfigyelés során. Az adást hónapok óta vizsgálják – a földi zavaró adások (földi és űrbéli eszközök rádiózaja) kiszűrése még hátravan.

A megfigyeléseket a százmillió dolláros költségvetésű Breakthrough Listen program keretében végezték, amely a jelenleg folyó legnagyobb szabású kutatás idegen civilizációk után.

Hawking indította útjára

A jel egy keskeny sugárban érkezett 980 MHz-en, s olyan frekvenciaváltozásokat mutat, amelyek egy bolygó mozgására utalnak. Az adást azóta nem sikerült észlelni, de így is a legkomolyabb jelölt idegen civilizáció létezésére a Wow!-jel óta.

A Wow!-jel egy rövidhullámú adás volt, amelyet az ohiói Big Ear obszervatórium rádióteleszkópja fogott 1977-ben.

Az orosz techmilliárdos, Jurij Milner által 2015-ben indított Breakthrough Listen egy tíz évig tartó program, amelyet Stephen Hawking jelentett be a londoni Royal Societyben. Célja, hogy idegen civilizációkra bukkanjon az univerzumban, technológiai jelek után kutatva.

Bolygó biztosan van

A Proxima Centauri mintegy 4,24 fényévnyire található a Naprendszertől. Jelenleg két bolygójáról tudunk, ebből az egyik egy a Föld-típusú, a miénknél 17 százalékkal nagyobb tömegű bolygó, amely az életre alkalmas zónában kering.

Pete Worden, a NASA Ames Kutatóközpontjának igazgatója arra intett, hogy várjuk meg, amíg a zavaró jelek hatását kizárják.

Lewis Dartnell asztrobiológus, a Westminster Egyetem kutatója azt jelezte, hogy

„elképesztően nagy az esélye, hogy ez a jel nem idegen civilizáció műve".

Rovatok