Index Vakbarát Hírportál

Feljelentette a felhasználókat a Zoom kínai munkatársa

2020. december 22., kedd 11:06

Az Egyesült Államok értékpapírpiaci felügyelete és két állam főügyésze indított vizsgálatot a Zoom Video Communications Inc. ellen, miután egyik vezetőjük politikai jellegű szívességet tett Kínának.

A vád szerit a Zoom külföldi munkatársa segédkezett egy sor, a kínai kormánynak nem tetsző beszélgetés – például a Tienanmen téri vérengzésekről szóló online megemlékezések – meghiúsításában.

Hszincsiang Dzsin, más néven Julien Jin egyfajta kapcsolattartó volt a kínai kormány és a cég között, és ilyen minőségében akadályozta a mások politikai és vallási szólásszabadságát.

Julien Jin legalább négy Zoom-beszélgetést szakított meg, és átadta a résztvevők adatait, e-mail-címét és IP-jét a kínai hatóságoknak. Emiatt az FBI körözi, és tízéves börtönbüntetést kaphatna, de kiadatására természetesen nincs sok esély.

Mint ismert, 1989. június 3-án és 4-én a kínai hadsereg többezer demokráciáért tüntető diákkal végzett a pekingi Tienanmen téren.

A Zoom online videóbeszélgető rendszere a Covid–19-járvány terjedésével tett szert robbanásszerűen növekvő népszerűségre, mint az otthoni munka és tanulás online egyik alapvető megoldása.

Rovatok