Index Vakbarát Hírportál

Virtuálisan is együtt lehet a család karácsonykor

2020. december 22., kedd 10:28

A karácsony akkor is lehet meghitt, békés és nyugalmas, ha személyesen nem találkozunk a családdal. Ehhez adott tanácsokat Purebl György egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója:

Ugyan ez a pandémiás helyzet nem éppen ideális az ünnepléshez vagy ahhoz, hogy a nagy családdal körül üljük az asztalt, viszont a karácsony bensőségességét adó találkozásokról, beszélgetésekről nem kell lemondanunk. Ez a szomorú helyzet teszt is egyben, hogyan tudjuk ezt a karácsonyt kicsit más tartalommal megtölteni, és az örömünnep helyett intimitást vagy egymáshoz való kapcsolódást keresni benne. Még ha fizikailag nem is tudunk együtt enni, inni, nevetni, de virtuálisan együtt lehetünk.

A pszichiáter szakorvos szerint az is nagyon fontos, hogy a virtuális találkozókat megtöltsük tartalommal, és ugyanúgy készüljünk rájuk, mint egy személyes találkozóra. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az idősebb rokonok esetében a fiatalabbak legyenek a kezdeményezők, mert az idősek sokszor nem akarják zavarni a fiatalabb generációt.

A szakember a kórházban fekvők hozzátartozóit is biztatja a kapcsolattartásra:

A Covid egy közösségi krízis, hiszen az emberek együttérzők, így nemcsak magát a pácienst viseli meg a betegség, hanem azt is, aki gondoskodik a másikról. Minden nagy járvány krízishelyzetet jelent, de mivel 102 éve nem volt Európában pandémia, már nagyon elszoktunk ettől. Ugyanakkor az utóbbi nyolc hónapban már sokat megtanultunk arról, hogyan lehet együtt élni a koronavírussal, sok jó megoldás született, hogyan tudjuk a negatív hatásokat minimalizálni.

Purebl György bízik benne, hogy a jelenlegi helyzetből a családok és az egyének is megerősödve kerülnek majd ki, s megtanuljuk, hogy az ünnep nem a fogyasztásról és a vásárlásról, hanem a  szeretetről szól.

Rovatok