Index Vakbarát Hírportál

Videójátékos taktikákat használtak a hongkongi tüntetők

2020. december 22., kedd 11:06

Tavaly tüntetők ezrei vonultak Hongkong utcáira a demokráciaért, szabadságért és a függetlenségért kiállva. Sokan közülük olyan fiatalok, akik a videójátékok világában nőttek fel.

A tüntetések frontvonalán álló fiatal tüntetők egy része azt állítja, hogy azon stratégiák és ötletek egy része, amelyeket a tiltakozásokhoz használtak, többjátékos online játékokból származnak.

A tüntető gamer fiatalok közül páran teljesen fekete ruhában, arcukat elmaszkírozva adtak interjút úgy a BBC újságírójának, hogy a kezükben ott figyelt a PlayStation 4 kontroller, és a Battlefield 1 közösségi első nézetű lövöldözős játékkal nyomultak. Az „Első vonalasoknak” is hívott csapat tavaly rendkívül aktív volt a kínai kormány elleni tüntetésekben – több ezer embert is kivittek az hongkongi utcákra. 

Videójátékos gondolkozás kell hozzá

Hongkongban a tüntetések szokatlan módszerekkel zajlanak – például nincs konkrét vezetője sem a csoportoknak. Éppen ezért jól jönnek a többjátékos videójátékokból tanult taktikák a fiatalok számára, hogy megfelelő módon tudjanak együttműködni a tüntetések során. Emiatt is annyira hatékonyak, dinamikusak, gyorsak ezek a tüntetések – videójátékos gondolkodás kellett hozzá.

Egyszerre tanultunk nagyon sokat a játékokból és a valós életből egyaránt.

– nyilatkozta az egyik fiatal a BBC-nek.

Az említett Battlefield 1-en kívül persze más játékokból is nyertek inspirációt az utcára vonuló hongkongiak. Nagy kedvencük például a League of Legends.

Mivel egy térkép és célpontok is vannak a játékban, tényleg olyan érzésem van, mint egy tüntetésnél.

– állítja egy másik, „Jeff” fedőnevű, elmaszkírozott arcú fiatal srác.

Hongkongban a fiatal tanulók egyharmada naponta átlagban három órát videójátékozik. 10%-uk számára bevallottan addikciónak is számít a játék, mások úgy tekintenek rá, mint egy külön életformára. Ugyanakkor ebbe a szenvedélyes hobbiba a valós élet is „beszivárog”. Múlt évben például a fiatal protestálók egy része virtuális karakterével tüntetőnek öltözött a Grand Theft Auto Online-ban, és a játékon belül összecsaptak rendőri egyenruhát viselő kínai fiatalokkal.

Olyan, mint a játékban, de nincs több életed

„Bella”, egy fiatal hongkongi tüntető lány arról beszélt, hogy

Tüntetés közben úgy érzem magam, mint egy videójáték hőse, aki a riválisok ellen harcol, vagy menekül előlük. Hasonlít ahhoz, mint amikor a rendőrökkel nézünk farkasszemet.

A lány szerint a játékban és az életben is egyaránt tanulnak a hibáikból és alkalmazkodnak a rázós helyzetekhez. A játékok elrontott küldetései például intő jelként szolgálnak szerinte arra nézve, hogy mit ne csináljanak a tüntetések során.

És hogy mi az igazi különbség a videójáték és a valós élet között? Jeff erre így válaszolt:

A valóságban, amikor elrontod, akkor nem tudod újraindítani a »játékot«, és megpróbálni ismét teljesíteni a pályát. Megsebesülhetsz, börtönbe kerülhetsz, sőt, meg is ölhetnek.

A valós világban csak egy életed van.

(Borítókép: Kormányellenes tüntető reakciója a rendőrök könnygázára Hongkongban 2019. november 2-án. Fotó: Thomas Peter / Reuters)

Rovatok