Index Vakbarát Hírportál

Új ásványt fedeztek fel a britek

2020. december 23., szerda 17:27

Egy új ásványt fedeztek fel az Egyesült Királyságban, Cornwallban, amelyet kernowitnak neveztek el.

A sötétzöld színű ásványt a brit Természettudományi Múzeum (NHM) kutatója, Mike Rumsey által vezetett kutatócsoport fedezte fel a múzeum gyűjteményében 1964 óta megtalálható egyik kőzetminta vizsgálatakor, amely a St Day-i Wheal Gorland bányából származik.

Az ásványkutatók évszázadokig abban a hitben voltak, hogy a zöld kristály egy másik ásvány, a lirokonit (lencseérc) változata,

de Rumseyék most rájöttek, hogy az általuk elemzett ásványnak más a vegyi összetétele.

A kutatócsoport vezetője azt is elmondta, hogy Cornwallban – amelynek bányavidéke a Világörökség részét képezi – a legtöbb, helyben megtalálható ásványt már több, mint száz éve felfedezték, amikor a bányák még működtek. 

Figyelembe véve, hogy hány geológus, kutató és gyűjtő dolgozott a grófságban az elmúlt évszázadokban ásványok után kutatva, nagyszerű, hogy 2020-ban még egy új ásvánnyal tudtunk gazdagodni

– mondta Mike Rumsey.

A múzeum szerint Nagy-Britanniában átlagosan három-négy évenként fedeznek fel új ásványt. A kernowit tudományos leírását jövőre közlik a kutatók a Mineralogical Magazine-ban.

A bánya, ahonnan a kőzetminta a múzeumba került, 1790 és 1909 között működött, és mára már nyoma sem maradt. Rumsey szerint azért is olyan fontos az újonnan felfedezett ásvány, mivel „olyan mint egy kis időkapszula".

A londoni Természettudományi Múzeumban található a világ egyik legfontosabb és legteljesebb ásványgyűjteménye,

amelyben mintegy 185 ezer fajta ásvány szerepel.

Rovatok