Index Vakbarát Hírportál

A gyulladáscsökkentő szerek segíthetnek a koronavírus kezelésében

2020. december 23., szerda 15:16

A koronavírus-fertőzés korai szakaszában érdemes gyulladáscsökkentővel kezelni magunkat, mert ezáltal jó eséllyel elkerülhetjük a kórházi kezelést – nyilatkozta egy olasz orvosprofesszor a La Repubblica című olasz lapnak.

Giuseppe Remuzzi, a Mario Negri Farmakológiai Intézet szakembere szerint a gyulladáscsökkentő szerek segíthetnek a koronavírus kezelésében, ha a fertőzés korai szakaszában elkezdjük szedni őket.  

Minél korábban elkezdik szedni a fertőzöttek a gyulladáscsökkentőket, annál jobb 

 – mondta

A szakértő kifejtette: a fertőzöttek kezelését jelentősen megnehezíti az, hogy a legtöbb beteg akkor kerül kórházba, amikor a felső légutak már súlyosan begyulladnak a fertőzés miatt, ez pedig aztán szövődményeket is eredményezhet. 

Kifejtette: a vírus a fertőzést követő negyedik és hetedik nap közt található meg a legnagyobb mennyiségben a szervezetben. Ebben az időszakban kell visszaszorítani a koronavírust, nem szabad várni ezzel – hangsúlyozta. 

A szakértő ebből következőleg azt ajánlja, hogy 

amint valakiben felmerül a gyanú, hogy fertőzött lehet, kezdjen el szedni rögtön valamilyen gyulladáscsökkentő szert. 

Részletezte: bármelyik szimptóma – láz, köhögés, fáradtságérzet vagy izomfájdalom – jelentkezése esetén érdemes lehet azonnal megkezdeni a kezelést. 

Ezzel ugyanis meggátolható az, hogy a vírus a tüdőre is átterjedjen – fejtette ki. 

Az Index úgy tudja, hogy az olasz orvosprofesszor által a cikkben név szerint említett két gyulladáscsökkentő Magyarországon nincsen engedélyezve, több európai országban pedig májkárosító hatásuk miatt tiltott. Az Index által megkérdezett gyógyszerészek szerint orvosi, gyógyszerészi konzultáció és a többi szedett gyógyszer ismerete nélkül mindkettő szedése veszélyes. 

Rovatok