Index Vakbarát Hírportál

Megöltek közel 30 majmot a NASA kutatóközpontjában

2020. december 23., szerda 13:55 | aznap frissítve

A NASA létesítményében elhelyezett majmok egész csapatát pusztították el állítólag, ahelyett, hogy egy állatmenhelyre küldték volna őket. Az állatvédő aktivisták fel vannak háborodva és ahogy ez ilyenkor lenni szokott: megy az egymásra mutogatás és a magyarázkodás.

2019. február 2-án a NASA kaliforniai Szilícium-völgyi Ames kutatóközpontjának mind a 27 majma halálos adag gyógyszert kapott – tudósított kedden a Guardian.

A majmok már idősek voltak és 21-en Parkinson-kórban szenvedtek – tette hozzá a Guardian az információszabadságról szóló törvény alapján megszerzett dokumentumokra hivatkozva.

Amikor többek között felháborodott állatvédő egyesületek is felkeresték az amerikai űrügynökséget, magyarázatot követelve, a NASA azt nyilatkozta, hogy az állatok a LifeSource BioMedical nevű cég tulajdonát képezték.

A majmok a LifeSource Biomedicalhoz tartoztak, amely a NASA Ames kutatóközpontjában bérelt létesítményt. A majmok nem tartoztak a NASA-hoz, és soha nem voltak részesei a NASA kutatási programjának.

Ezek után a következő lépés az említett LifeSource BioMedical felkeresése volt. Stephanie Solis, az intézet vezérigazgatója így nyilatkozott a Guardiannak:

Úgy döntöttünk, hogy befogadjuk az állatokat, menhelyként működünk és minden gondozást saját költségünkön biztosítunk, mindaddig, amíg előrehaladott koruk és egészségi állapotuk romlása alapján úgy nem határoztunk, hogy emberségesen eutanizáljuk őket, hogy az állatok elkerüljék a rossz életminőséget.

Az állatjogvédők és sokan mások is viszont elítélték azt a döntést, hogy az állatokat inkább megölik, mintsem hogy állatmenhelyre költöztessék őket.

Mike Ryan, az amerikai Rise for Animals szóvivője, amely a dokumentumokat megszerezte, „tragikus felelőtlenségnek” tartotta a majmok elpusztítását.

A NASA-nak számos erőssége van, de ami az állatjóléti gyakorlatokat illeti, azok elavultak.

– hangsúlyozta Ryan.

John Gluck, az Új-mexikói Egyetem állatetikai szakértője nemcsak az állatok halálával, hanem a boldogtalan életükkel is foglalkozott. Szerinte a majmok „a laboratóriumi életben rejlő etológiai nélkülözéseket és csalódásokat szenvedték el”. Gluck egyben elkeseredetten beszélt arról, hogy a majmokat „nyilván nem tartották méltónak arra, hogy menhelyben fejezzék be életüket”.

Még csak meg sem próbálták menhelyre vinni őket?! Az élet tisztelete helyett egyszerű megsemmisítés! Szégyelljék magukat a felelősök!

Kathleen Rice, az Egyesült Államok Demokrata pártjának képviselőnője, arról nyilatkozott, hogy szerinte a kutatóknak mérlegelni kellene, hogy az állatokat öregkorukban „humánus módon kezeljék”, és levélben vonta kérdőre Jim Bridenstine-t, a NASA ügyvezetőjét.

Alig várom Bridenstine ügyvezető magyarázatát arról, hogy miért kényszerítették ezeket az állatokat a fogságba, és miért eutanizálták őket, ahelyett, hogy hátralévő életüket egy menhelyen tölthették volna le.

– nyilatkozta Rice.

Az elmúlt években egyre több kutatóintézet küldi állatmenhelyre egyébként az állatkísérletekhez használt majmokat, ahelyett, hogy elaltatnák őket. Ami viszont az állatvédők és az állatokhoz humánusan viszonyuló emberek számára egyaránt rendkívül aggasztó tény, hogy évről évre majmok ezreit használják fel a különféle kísérletekhez – az amerikai kutatások során 2017-ben ez a szám a rekord mennyiségű 74 498-at is elérte.

Rovatok