Index Vakbarát Hírportál

Más az immunrendszerük, ezért lehetnek védettebbek a gyerekek

2020. december 25., péntek 16:34

Főleg immunrendszerük különbözősége és vérereik jobb állapota védi meg a gyerekeket a koronavírus-járvány súlyosabb lefolyásától – állapították meg ausztrál és svájci kutatók.

Az új típusú koronavírus okozta betegség hatalmas szakirodalmát átvizsgálva a Melbourne-i Egyetem, a szintén ausztrál Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) és a svájci Fribourgi Egyetem kutatói az Archives of Disease in Childhood című tudományos folyóiratban tették közzé eredményeiket a Covid–19 súlyossága és a betegek kora közötti összefüggésekről.

Nigel Curtis, a Melbourne-i Egyetem és az MCRI professzora emlékeztet arra, hogy a légzőszervi vírusokkal ellentétben viszonylag ritka a Covid–19 okozta súlyos megbetegedés és a halálozás a gyermekek körben.

Legtöbbjüknek egyáltalán nincsenek tüneteik, vagy csak enyhék, általában láz, köhögés, torokfájás, az ízlelés és a szaglás megváltozása. Még a szokásos kockázati tényezők, mint az immunszuppresszió esetében sem magas a súlyos Covid–19 kockázata a gyerekeknél

– fejtette ki a kutató. Hozzátette, hogy a különböző szervek, különösen a vérerek, a szív és nyirokedények belső falát alkotó endotél sejtek károsodása fokozódik a kor előrehaladtával, emiatt könnyebben betegíti meg a koronavírus az idősebbeket.

Tudjuk, hogy a vérerek károsodása fontos szerepet játszik a Covid–19 súlyosságában, és vérrögökhöz vezethet, stroke-ot és szívrohamot okozva. A Covid–19 megfertőzheti ezeket az endotél sejteket, és a vérerek gyulladását okozhatja 

– mutatott rá, hozzáfűzve, hogy a gyerekeknél ezek a sejtek jóval kevésbé károsodnak a felnőttekhez képest, és a vérrögképző rendszerük is különbözik, ami miatt a gyerekek kevésbé hajlamosak az abnormális vérrögképződésre. Az olyan krónikus gyulladásokkal összefüggő betegségek, mint a cukorbetegség és az elhízás, amelyek idős korban alakulnak ki, szintén összefüggenek a Covid–19 súlyosságával.

Ugyanakkor a közelmúltban kezdett élő oltóanyagú oltási programok – mint a kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina – erősítik az immunrendszert, ami szintén szerepet játszhat a gyermekek megvédésében.

Immunemlékezet és D-vitamin

Petra Zimmerman, a Fribourgi Egyetem kutatója azt is kiemelte, hogy fontos különbségek vannak a gyermekek és a felnőttek immunrendszere között.  

A gyerekeknek erősebb a vele született immunválasz, amely a Covid–19 elleni védelem első vonalát alkotja. Másik fontos tényező a »megtanított« immunitás, amely beindítja a vele született immunsejteket egy enyhe fertőzés és oltás után, elvezetve a vele született immunmemóriához.

Az új típusú koronavírus-fertőzött gyerekeknek van társfertőzésük más vírusokkal. A visszatérő vírusfertőzések elvezethetnek a jobb megtanított immunitáshoz, ami a gyerekeket hatékonyabbá teszi a Covid–19 legyőzésében, magyarázta. A kutató szerint a mikrobióta (a mikroorganizmusok összessége) is fontos szerepet játszik az immunitás szabályozásában. A gyerekeknél nagyobb a valószínűsége, hogy vírusok, baktériumok vannak különösen az orrban, ahol ezek korlátozhatják a koronavírus szaporodását.

Zimmerman felhívta a figyelmet a D-vitamin hiányára is, amely szintén szerepet játszhat a Covid–19 súlyosságában. Sok országban az egy- vagy háromévesnél fiatalabb kisgyermekek rendszeresen kapnak D-vitamint, ezért ők védettebbek a fertőzés ellen, emlékeztetett.

Rovatok