Index Vakbarát Hírportál

Fürge gyíkok tettek keresztbe Elon Musknak

2020. december 25., péntek 10:27 | aznap frissítve

Védett állatok miatt leáll a Tesla németországi gyárának építése.

Egy német bíróság pénteki döntése megtiltotta a Teslának, hogy a végrehajtsa tervezett gyárának építéséhez szükséges erdőirtást – értesült a Business Insider. A döntés oka, hogy az erdőben egy védett gyíkfaj tért téli álomra. Nem ez az első alkalom, hogy természetvédelmi akadályok gördülnek az elektromos autókat előállító gyár építése elé.

Idén decemberben a bíróság téli álmot alvó kígyók miatt már elrendelte az erdőirtás leállítását. Tavaly novemberben természetvédők jelezték, hogy a gyár hatalmas csapást jelent a helyi denevérpopulációra nézve és azóta is támadják a gyárat.

A jelenlegi leállás elrendelésekor a bíróság elismerte, hogy a Tesla megkísérelte a fürge gyíkok (Lacerta agilis) biztonságos áttelepítését, de a sikert meghiúsította, hogy a legtöbbjük már elvermelte magát, a munkálatokat így le kellett állítani.

Októberben egy be nem fizetett vízszámla miatt álltak le. A gyíkok miatti közbelépéssel egy időben ugyancsak elrendelték az építés leállítását egy 100 millió eurós letét be nem fizetése miatt.

A grünheidei Gigafactoryban, ahol a tervek szerint 2021 júliusában indulna a munka, évi félmillió autót gyártanának.

Rovatok