Index Vakbarát Hírportál

Három óra alatt megbarátkozhatunk a mesterséges intelligenciával

2020. december 26., szombat 13:11

Jövő év végére egymillió ember számára szeretne a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekről átfogó képet adni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az MI Koalíció. A Mesterséges intelligencia (MI) kihívás elnevezésű, széles körű ismeretterjesztő program célja, hogy felkészítsék a társadalmat és a gazdaságot az MI kiváltotta változásokra. Mindezt Jakab Roland, az MI Koalíció novemberben újraválasztott elnöke mondta az MTI-nek.

Az ai-hungary.com oldalon elérhető online alapozón bárki részt vehet. A tudásanyag a laikus érdeklődőktől az üzleti szféra képviselőiig egyaránt hasznos kiindulási alapként szolgál. A kampány áttekintést nyújt az MI legfontosabb ismérveiről, és konkrét példákon keresztül mutatja be, hogyan erősítheti a vállalati hatékonyságot, segítheti mindennapjainkat.

Az alapozószint nagyjából három óra alatt teljesíthető, ezt a közeljövőben további specifikus lépcsőfokok követik.

Mesterséges intelligencia szempontjából a 2020-as év legnagyobb eredménye Magyarország MI-stratégiájának megalkotása volt, amely az ITM és az MI Koalíció mintegy ezer szakértőjének közös munkája.

Megalakult a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) és az MI Nemzeti Laboratórium. Utóbbi feladata MI-alapkutatások folytatása. Megkezdte működését az MI Szabályozási és Etikai Tudásközpontja (MISZET) is, amely az új technológiával összefüggő sajátos jogi keretekkel, illetve az adatvagyon-gazdálkodással összefüggő szabályozással foglalkozik.

Rovatok