Index Vakbarát Hírportál

Fából készült műholdakat fejlesztenek Japánban

2020. december 29., kedd 12:49 | aznap frissítve

A rengeteg űrszemét visszaszorítása érdekében készítenek elégethető műholdakat.

Megkezdődött a fa űrben való nővesztésének és a faanyagok űrben történő felhasználásának kutatása, közölte a Sumitomo Forestry. A japán vállalat és a Kiotói Egyetem együttműködve kísérleteznek azzal, hogy különböző fafajokat termesztenek, már most, extrém környezetben a Földön.

Az egyik fő szempontjuk, hogy az űrszemét egyre növekvő problémává válik, mivel újabb és újabb műholdak zuhannak a légkörbe. A fából készült műholdak viszont elégnének, anélkül, hogy káros anyagokat juttatnának a légkörbe.

Nagyon aggódunk amiatt, hogy az összes műhold, amely visszatér a Föld légkörébe, elég és így apró alumínium-oxid részecskéket hoz létre, amelyek sok éven át lebegnek a felső légkörben. Ennek végül a Föld környezetére is hatása lesz

– hangsúlyozta Takao Doi, a Kiotói Egyetem professzora és japán űrhajós.

A következő lépés a műhold mérnöki modelljének kidolgozása, majd a repülőmodell legyártása

– tette hozzá Doi professzor.

A professzor asztronautaként 2008 márciusában járt a Nemzetközi Űrállomáson. E küldetés során ő volt az első ember, aki olyan bumerángot dobott az űrbe, amelyet kifejezetten a mikrogravitációban való felhasználásra terveztek.

A Sumitomo Forestry, a több mint 400 évvel ezelőtt alapított Sumitomo Group része, azt nyilatkozta, hogy a hőmérsékleti változásoknak és a napfénynek ellenálló faanyagok kifejlesztésén dolgoznak majd. A cég szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az általuk használt fa a saját „fejlesztési titkuk”.

Űrszemét

A szakértők figyelmeztettek az űrszemét Földre való visszahullásának egyre növekvő veszélyére, ahogy újabb űrhajókat és műholdakat indítanak a világűrbe.

A műholdakat egyre többet használják kommunikációra, televíziózásra, navigációra és időjárás-előrejelzésre. Az űrszakértők és kutatók az ebből eredő űrszemét eltávolításának és csökkentésének különböző lehetőségeit vizsgálták.

A Világgazdasági Fórum (WEF) adatai szerint közel 6000 műhold kering a Föld körül. Körülbelül 60 százalékuk már roncs, vagyis űrszemétnek számít. Az Euroconsult kutatócég becslése szerint ebben az évtizedben évente 990 műholdat indítanak, ami azt jelenti, hogy

2028-ra 15 000 műhold keringhet a Föld körül.

Emellett Elon Musk SpaceX-je már több mint 900 Starlink műholdat indított útjára, és több ezer további telepítését tervezi.

Az űrszemét óránként 30 ezer kilométeresnél nagyobb sebességgel halad, óriási kinetikus energiája komoly károkat okoz abban, amit eltalál

Rovatok