Index Vakbarát Hírportál

Rogozin: A NASA legfeljebb trambulinnal juthat az űrbe

2020. december 30., szerda 16:40 | aznap frissítve

Az orosz űrügynökséget vezető volt miniszterelnök-helyettest felháborították az amerikai szankciók.

Az orosz űrügynökséget, a Roszkoszmoszt vezető volt orosz miniszterelnök helyettes Dmitrij Rogozin, az amerikai kormányzat által bevezetett újabb szankciók után nyilatkozott, a tőle megszokott közvetlen stílusban – derült ki a Futurism.com tudósításából. 

Miután nemrégiben az amerikai Kereskedelmi Minisztérium újabb cégeket, köztük a Roszkoszmoszt is felvette arra a szankciós listára, amelyen a fegyveres erőkkel szoros kapcsolatot ápoló orosz és kínai cégek vannak Rogozin nem fogta vissza magát. A Nemzetközi Űrállomást (ISS) több mint egy évtizedig kiszolgáló Progressz Űrközpont bojkottjáról szóló döntést illegálisnak és bolondnak nevezte. 

Úgy tűnik a főigazgató magára vette a szankciókat, és megismételte 2014-es kijelentését, hogy a NASA legfeljebb trambulinnal küldhet asztronautákat az űrbe, ha megszakítja a kapcsolatot a Roszkoszmosszal. A fenti ugrálóváras megjegyzés rendszeresen előkerül Rogozin nyilatkozataiban. Legutóbbi megszólalásában úgy érvelt, hogy az amerikaiak nem gondolták eléggé végig a szankciókat egy olyan cég esetében, amelyre az elmúlt közel egy évtizedben támaszkodtak.

Most, hogy az amerikai kollégáinknak újra van működő „trambulinjuk“ az első dolguk az volt, hogy beleköpjenek eddigi sikereik szamarai forrásába. De nem korai még ez kollégák? Mi történik ha a csodaeszköz újra elromlik? Hogyan fogják újra, űr iránti szomjukat a mi forrásunkból oltani?

– tette fel a kérdést az orosz űrügynökség vezetője.

Rovatok