Index Vakbarát Hírportál

Betemették, majd sátorszerű épületet húztak a luxusház fölé az ősi Kínában

2020. december 31., csütörtök 18:19

Több mint háromezer éves luxusház maradványait tárták fel Kínában egy tó partján. Lakói tizenkét szobában húzták meg magukat 1240 négyzetméteren – adta hírül a kínai Hszinhua hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Először Kr. e. 1300 és 1000 között lakhattak az épületben, másodjára Kr. e. 900 körül. Majd az őket követő új lakók betemették a falakat, a földhányásokra emelvényt, azokra sátorszerű szerkezetet emeltek.

Az épület legalább háromszor elnéptelenedett. Az edénytöredékek és egyéb tárgyi leletek alapján a régészek arra következtetnek, hogy az utolsó időkben már erősen visszaeshetett az életszínvonal. Nagy valószínűséggel már nomád életmódra tértek át.

A tanulmány megállapította, hogy Kr. e. 1000 előtt a tó vízszintje jóval magasabb volt, mint ma, és a helyi éghajlat viszonylag meleg és párás lehetett. Ezután azonban az éghajlat fokozatosan szárazabbá és hűvösebbé vált, a tó kezdett visszahúzódni. Az addig életmód lassanként fenntarthatatlanná vált. Erre utal az is, hogy a környéken szárazságnak ellenálló növények kezdtek növekedni.

A felfedezés azért is jelentős, mert segít megérteni a nomád életmód eredetét a térségben.

Rovatok