Index Vakbarát Hírportál

Örök nyugalomra tér a flash

1996–2020

2021. január 1., péntek 11:06 | aznap frissítve

Búcsúzik a nagy kulturális jelentőségű fájlformátum.

2020 utolsó napján az Adobe felhagyott a flash formátum támogatásával, nem készül több Flash Player. A cég 2015-ben megkérte a fejlesztőket, hogy használjanak HTML5-öt és mára – a világgal együtt – továbblépett.

Bár az Adobe január 12-ig még nem blokkolja a flash tartalmakat, a fontosabb böngészőkben mától nem működik és biztonsági figyelmeztetést dob rá a Windows is.

A flash 1996-tól a multimédiás vektoranimációk hordozójaként a korai internetes kulturális forradalom egyik kulcsfontosságú jelensége volt. Történelmi jelentőségét az Internet Archive gyűjteménye örökíti meg.

2009-ben az asztali számítógépek 99 százalékán működött, de a hordozható eszközök korszakának beköszönte megpecsételte a sorsát. Steve Jobs 2010-ben nyílt levélben indokolta, hogy az Apple eszközei miért nem fogják támogatni a formátumot: biztonsági hibái voltak, veszélyesen fogyasztotta az akkumulátort, megbízhatatlan volt és nem érintőképernyőkre optimalizált.

2015-től blokkolta az Apple Safari böngészője és részben a Google Chrome böngésző is. 2017 júliusában az Adobe bejelentette, hogy nem folytatja a flash formátum támogatását.

Az flash helyét átvevő HTML5 sok szempontból máig képtelen utolérni elődjét. A csúcson egy swf fájl továbbküldhető és minden eszközön lejátszható volt. A flash készítéshez rendelkezésre álló kreatív programok nagyon megbízhatóak és felhasználóbarátak voltak. Kritikusai szerint HTML5 szkriptfüggőségi problémáival a programozók világává vált és mivel mobil eszközökön szintén bajok vannak vele, gyakorlatilag nem oldott meg annyi problémát, mint amennyi kreativitást befalazott.

Rovatok