Index Vakbarát Hírportál

12 éves lány perelné a TikTokot az Egyesült Királyságban

2021. január 5., kedd 08:46

Jogi lépéseket fontolgat egy 12 éves kislány, a TikTok videómegosztó alkalmazással szemben, mivel azt állítja, hogy a cég jogellenesen használja fel a gyermekek adatait.

A bíróság úgy döntött, hogy a lány névtelen maradhat, ha az ügy folytatódik - jelentette a BBC. Az akciót Anne Longfield, Anglia gyermekjogi biztosa támogatja. Úgy véli, hogy a TikTok megszegte az Egyesült Királyság adatvédelmi törvényeit.

A TikTok szerint viszont „erős szabályozás” van a gyermekek védelmére, amelyek például nem engedik a 13 éven aluliak regisztrálását. Longfield reméli, hogy a TikTok az eset alapján komolyabban védi a 16 éven aluliakat Angliában és a világ más részein. A biztos szerint a gond az, hogy az alkalmazás összegyűjti és feldolgozza a gyermekek adatait a videóajánlási algoritmusa működtetése, a nézők figyelmének lekötése érdekében, így próbálva hirdetési bevételeket generálni.

A biztos videóhívásban azt mondta a londoni Legfelsőbb Bíróságnak, hogy reményei szerint, arra kötelezik a TikTokot, hogy törölje a gyermek adatait, precedenst teremtve.

Az ügy tárgyalása jelenleg még csak ott tart, hogy próbálják eldönteni, hogy a 12 éves lány névtelenül egyáltalán terjeszthet-e elő bármilyen igényt.

Warby bíró úgy ítélte meg, hogy a lány azt kockáztatja, hogy más gyermekek és a TikTok felhasználói zaklatják majd az interneten, ha kiderül személyazonossága. Úgy gondolja ugyanis, hogy

a lány megtapasztalhatja „a közösségi média befolyásolóinak ellenséges reakcióit, akik úgy érezhetik, hogy státuszukat vagy keresetüket veszély fenyegeti".

Anne Longfield most egy Google elleni adatkezelési ügy lezárását várja, mielőtt eldönti, hogy beperelje-e a TikTokot.

Van már precedens

2019-ben az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága a TikTok-ot 5,7 millió dolláros (egymilliárd hatszázhetvenöt forintra) bírságot szabott ki a gyermekek adatainak szabálytalan kezeléséért, Dél-Koreában pedig 49 millió dollárra büntették hasonló okok miatt 2020-ban.

A TikTok nyilatkozatában kijelentette:

Az adatvédelem és a biztonság a TikTok legfontosabb prioritása, és minden felhasználó, és különösen a fiatalabb felhasználók védelme érdekében megbízható irányelvek, folyamatok és technológiák vannak érvényben.

Az alkalmazás Általános Szerződési Feltételei szerint a szolgáltatás nem érhető el a 13 éven aluliak számára, és a regisztráció során minden felhasználótól megkérdezik az életkorukat. Emellett a TikTok aktívan ellenőrzi és eltávolítja azokat a fiókokat, amelyek alapján úgy tűnik, hogy az adott felhasználó 13 éven aluli.

Rovatok