Index Vakbarát Hírportál

Hideget hoz Európába az Északi-sark melegedő magaslégköre

2021. január 6., szerda 10:57 | aznap frissítve

Megismétlődik 2018. A kettéváló ciklon különösen gyors és brutális lehűlést hoz.

A Bristol, Bath és Exeter egyetemek kutatói szerint január 5-én hirtelen felmelegedés történt a sztratoszférában az Északi-sark felett. A sztratoszféra a légkör 10-50 kilométeres magasságban található része – itt a hőmérséklet 40 fokkal lehet magasabb a télen szokásoshoz képest.

Az SSW  (sudden stratospheric warming) rövidítéssel jelölt jelenség légköri áramlásokat megfordítva szokatlanul hideg időjárást okozhat Európában és Ázsia északi részén. A folyamat hatása több nap vagy hét után lesz érezhető az Északi-sarkon túl.

A Journal of Geophysical Research tudományos folyóiratban publikált kutatás az elmúlt fél évszázad 40 ismert sztratoszferikus felmelegedési jelenséget elemezte, és eredménye egy új módszer, amivel a felmelegedés felszínen begyűrűző hatását tudják követni.

Egyáltalán nem biztos, hogy szélsőséges hideget okoz, de a felmelegedési jelenségek kétharmadának komoly következménye van a felszíni időjárásra nézve is. Ráadásul a mai felmelegedés a legveszélyesebb fajta, amikor az északi-sarki ciklon két kisebb ciklonná szakad szét.

 – magyarázta dr. Richard Hall, a tanulmány fő szerzője.

A tanulmányunk felméri annak esélyeit, hogy mikor számíthatunk szélsőséges időjárásra egy SSW-eseményt követően. Ezek nagyon eltérőek lehetnek, ami fontos, hogy a következmények erősebbek és gyorsabbak, ha a ciklon kettéválik.

– tette hozzá dr. William Seviour szerzőtárs.

A jelenség miatt összességében hideg és havas időjárásra számítanak Észak-Nyugat-Európában a következő két-három hétben.

Rovatok