Index Vakbarát Hírportál

A kávé az egyik leginkább környezetszennyező élelmiszer

2021. január 6., szerda 16:25

A University College London (UCL) szerint a kávé az egyik leginkább környezetszennyező élelmiszerünk, a termeléssel és a fogyasztással járó szén-dioxid kibocsátását azonban csökkenteni lehetne – írja az MTI. A tudósok arra vonatkozóan is becsléseket készítettek, hogy mekkora szénlábnyoma van egy cappuccinónak, eszpresszónak vagy latténak. 

Súlyarányosan nézve a kávé az egyik legkevésbé fenntarthatóan előállítható élelmiszer.

Előállításakor csaknem annyi szén-dioxid termelődik, mint a sajtgyártás során,

szénlábnyoma pedig fele az egyik leginkább környezetszennyező élelemnek, a marhahúsénak.

Évente több mint 9,5 milliárd tonna kávét termelnek világszerte 30,9 milliárd dollár értékben. A kávé iránti globális kereslet növekedése becslések szerint

2050-re megháromszorozza a termelést,

ez pedig hatalmas nyomást jelent majd az erdőkre és a trópusi régió más élőhelyeire.

A UCL munkatársai épp ezért most azt vizsgálták meg, hogy miként lehetne környezetkímélőbb módon megtermelni mindennapi kávénkat.

Becsléseik szerint jelenleg egyetlen kilogramm arabica kávé termesztése és exportálása (Nagy-Britanniába) átlagosan 15,33 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár. 

Számításaik szerint ennek fényében

A kutatók szerint ezen értékek csökkentése miatt is lenne fontos környezetkímélőbbé tenni a kávétermesztést és -fogyasztást. 

A kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a termelés, a szállítás, valamint a fogyasztás módjának megváltoztatásával

akár 77 százalékkal is csökkenthető lehet a kávé előállításával és ivásával járó szénkibocsátás.

A kutatók többek közt azt javasolják, hogy kevesebb növényvédő szert használjanak a termesztők, optimalizálják az energia- és vízhasználatot, illetve repülőgép helyett hajókkal szállítsák a kávét.  Hozzátették továbbá, hogy a növényi alapú tejitalok fogyasztása is egy módja lehet a kávézás környezetkímélőbbé tételének.

Rovatok