Index Vakbarát Hírportál

Jelentést kér Arecibóról a kongresszus

2021. január 7., csütörtök 08:26 | aznap frissítve

Nem tudni, hogy romeltakarításra vagy újjáépítésre kap pénzt a fenntartó.

Az Egyesült Államok kongresszusa hivatalos jelentést szeretne látni az Arecibo obszervatóriumban történtekről, hogy dönthessen a létesítmény sorsáról.

Mint ismert az 57 éves múltra visszatekintő, sokáig a világ legnagyobb rádióteleszkópjának számító Puerto Ricó-i obszervatórium tavaly december elsején összeomlott, miután a 305 méter átmérőjű tányér fölé függesztett 900 tonnás platformot tartó acélkábelek elszakadtak.

Puerto Rico kormányzója Wanda Vázquez lándzsát tört a teleszkóp újjáépítése mellett, amire 8 millió dollárt különített el. Ez az összeg azonban koránt sem lesz elég az újjáépítésre.

Az intézményt fenntartó amerikai nemzeti tudományos alap (NSF) szóvivője a Space.comnak elmondta, hogy augusztustól az összeomlásig ötmillió dollárt költöttek a teleszkóp megmentésével kapcsolatos erőfeszítésekre.

Az NSF az összeomlást megelőzően az életveszélyes állapotok miatt eleinte bezáratta az obszervatóriumot, utóbb közölték, hogy nem tervezik bezárni a létesítményt, ahol a romeltakarítás mellett folytatódik tovább a tudományos munka. 

Rovatok