Index Vakbarát Hírportál

Elkészítették a leggyorsabb neuromorf optikai processzort

2021. január 10., vasárnap 14:22

Ezerszer gyorsabb, mint az elődje. Nagy áttörés alapja lehet a mesterséges intelligenciában.

A Swinburne Egyetem munkatársai mesterséges intelligenciákhoz kifejlesztett, másodpercenként tízezer milliárd művelet elvégzésére képes neuromorf optikai processzort mutattak be.

A Nature tudományos folyóiratban is bemutatott eszköz áttörést jelent a neurális hálózatokon alapuló számítástechnikában. Az agyi idegsejtek hálózata által ihletett neurális hálók segítségével a mesterséges intelligencia olyan bonyolult feladatokat is meg tud oldani, mint a kép- vagy beszédfelismerés.

A Swinburne Egyetem professzora, David Moss, Dr. Mike Hszu és Arnan Mitchell professzor drámai teljesítményjavulást értek el processzorukkal, amely ezerszer erősebb, mint a korábbi csúcs – például képes arcfelismerésre ultranagy méretű képeken.

A 100 TeraOPs/s sebességre képes Google TPU több tízezer párhuzamosan működő processzort tartalmaz. Az új csip integrált mikrofésű-struktúrája mindezt egy lapkán oldja meg. A mikrofésűk új találmányok, amelyek több száz infravörös lézerfényforrásként működnek a csipen.

Az elmúlt tíz évben, mióta felfedeztem őket, az integrált mikrofésűs chipek nagyon fontosakká váltak, és nagyon izgalmas látni, hogy milyen hatalmas fejlődést jelentenek az adatkommunikációban és -feldolgozásban

– magyarázta Moss professzor.

Ez a technika minden adatfeldolgozási és kommunikációs célra használható, és nagyon komoly hatása lesz. Hosszú távon csipen integrált rendszert szeretnénk létrehozni, ami jelentősen csökkenti a költséget és az energiafogyasztást

– tette hozzá Mitchell professzor.

Rovatok