Index Vakbarát Hírportál

Fél évük van az amerikai titkosszolgálatoknak, hogy felfedjék ufóaktáikat

2021. január 12., kedd 11:42

A szenátus hírszerző bizottsága a költségvetés tervezése miatt szeretne tisztán látni a kérdésben.

A rejtélyes okból, talán hangulatjavító intézkedésként, a Covid–19-cel kapcsolatban hozott új rendelkezések alapján az amerikai hírszerző szolgálatoknak 180 napjuk van, hogy jelentést nyújtsanak be az általuk vizsgált ufójelenségekről a szenátus hírszerző bizottságának.

A hírszerzéseknek szánt 2300 milliárd dolláros költségvetés összeállításának részeként a Military.com tudósítása szerint a kérdéssel legtöbbet foglalkozó katonai titkosszolgálatoknak is fel kell fedniük a törvényhozók számára az újabban UAP-nek (Unidentified Aerial Phenomena), azaz azonosítatlan légi jelenségnek nevezett észlelésekkel kapcsolatos vizsgálataik eredményét. Ez azt jelenti, hogy nyilvánossá válik az ilyen esetekkel kapcsolatos adatok és azok részletes elemzése. 

A Pentagonon kívül az FBI és a CIA is felfedni kényszerül lapjait, az egyes titkosszolgálatoknál anomáliás légi járműveknek (Anomalous Aerial Vehicles – AAV) nevezett észlelésekről szóló jelentések feldolgozása azonban problémákba ütközhet. A hírrel kapcsolatban a Vice magazin megkérdezte John Greenwald Jr. ufókutatót, a Fekete Terem (Black Vault) alapítóját. Greenwald szervezete által az internetre feltöltött anyagokban a 80-as évekig visszamenőleg elérhető minden információ, amit a CIA gyűjtött az ufókról az elmúlt évtizedekben. Legalábbis ezeket hozták eddig nyilvánosságra.

Greenwald szerint eddig 10 ezer közérdekű adatigényléssel élt a kormány felé, mire mindenhez hozzájutott, ráadásul a dokumentumokat saját maga szkennelte be újra kézzel, ugyanis a CIA valószínűleg szándékosan olyan formában adta át neki a dokumentumokat, hogy azokban kifejezetten nehéz legyen szövegre keresni. 

Greenwald szerint több ezren töltöttek le különböző anyagokat a szervereiről, köztük egy boszniai menekült, állítólagos földönkívüliekkel folytatott kapcsolatfelvételéről, vagy egy orosz kisvárosban rendszeresen éjfélkor bekövetkező rejtélyes robbanásokról. Tiszta képet azonban sajnos a nyilvános dokumentumokból sem kapunk, és csak részben azért, mert a feltöltött anyagok nagyon változó minőségűek. Egy részük kitűnő minőségű képekkel és ábrákkal is el van látva, míg másoknál a szöveg is alig olvasható. A tízezernyi iratból azonban eddig semmilyen egyértelmű bizonyíték nem került elő.

Egyes vélemények szerint a témával kapcsolatos, szaporodó észlelések és az amerikai kormányzat csökkenő titkolózásának oka egy közelgő bejelentés lehet. De erről bővebbet következő a témával foglalkozó cikkünkben!

Rovatok