Index Vakbarát Hírportál

Egy évtized után ismét nőtt a PC piac

2021. január 12., kedd 09:55

2020-ban a járvány visszafordította az időt a hardverpiacon.

A személyi számítógép műfajnak, hogy finoman fogalmazzunk, elég régen befellegzett. A PC eladások évről évre kitartóan csökkentek az elmúlt évtizedben. Aztán jött 2020.

A Canalys piackutató cég jelentése szerint 297 millió PC-t adtak el tavaly, ami 11 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. Az IDC adatai 13,1 százalékos volt a növekedés. A Gartner kimutatásaiban szerényebb 4,8 százalék szerepel, de ugyancsak növekedést jeleztek.

Játszanának

A jelenség legfőbb oka a globális koronavírus járvány következtében otthon töltött idő növekedése okozta, ráadásul a laptopoknál a hatalmas kereslet miatt ellátási zavarok és hiány jelentkezett, ami az esetek bizonyos részében a PC felé billenthette a mérleget.

A PC-k fellendülését egyébként nem csak az otthoni munka térhódítása okozza, hanem a szórakozás iránti igény - a piaci elemzők szerint a kifejezetten játékos PC-kre és monitorokra ugyancsak nőtt a kereslet.

A Microsoft már a járvány elején közölte, hogy "a PC visszatért" és tényleg komoly növekedés következett be a cég operációs rendszereit használók számában. A Windows 10 felhasználók tábora elérte az egymilliárdot. Az idén bemutatandó Windows 10X-t is ennek megfelelően hangolják.

A PC piacot a Canalys és az IDC szerint a Lenovo vezeti, második a HP, harmadik a Dell. Az Apple eladásai 17-29 százalékkal nőttek, bár a cupertinói cég az új M1 chipes MacBook Air révén éppen új frontot nyitott a laptop piacért folyó harcban.

A hordozható számítógépek piaca szintén rekord tempóban 44 százalékkal bővült 2020 folyamán.

Rovatok