Index Vakbarát Hírportál

Hírszerzést kap az amerikai űrhaderő

2021. január 12., kedd 08:32

Hamarosan 18 tagúvá bővülhet az amerikai titkosszolgálatok listája.

A 2019-ben életre hívott új amerikai haderőnemen, az űrerőn belül megalakult a hírszerzési részleg, jelentette be az űrműveletekért felelős vezető, John W. Raymond vezérezredes. A US Space Force létrejöttével a légierő 1947-es önálló haderőnemmé válása óta először bővült az amerikai haderőnemek listája.

Az űrerő hatodikként csatlakozott a hadsereg, a haditengerészet, a tengerészgyalogság, a légierő és a parti őrség által alkotott csoporthoz. Hogy a légierőből történő kiválás mennyire folyamatban van, azt az is jelzi, hogy a hír forrásául szolgáló cikkhez, a military.com -ra feltöltött képeket is még a légierő sajtósa készítette.

A magyarul viccesen, angolul érdekesen hangzó Űrerő Hírszerzési, Megfigyelési és Felderítési Vállalkozás (Space Force Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Enterprise), valószínűleg erős utalás a Star Trek Enterprise csillaghajójára. Ezzel az Űrerő hírszerzése lett a 18. tagja az amerikai titkosszolgálati szervezeteket tömörítő tanácsnak. Hasonló bővülés 2006-ban volt utoljára, akkor a Kábítószerellenes Ügynökség (Drug Enforcement Agency - DEA) került be a tanácsba. 

Ez a lépés tovább növeli az Űrerő súlyát és függetlenségét, ugyanis így hatékonyabban lesz képes érdekeit érvényesíteni a hírszerzési forrásokért folytatott küzdelmekben

- mondta a tábornok. Beszédében kiemelte, hogy a szervezet fő célja továbbra is Amerika űrbéli érdekeinek megvédése, elsősorban a navigációs és kommunikációs műholdak működésének biztosítása. Egy Pentagon jelentés szerint ugyanis Kína és Oroszország jelentős erőfeszítéseket tesz, olyan technológiák kifejlesztésére, amelyek segítségével krízis esetén zavarhatják, vagy megsemmisíthetik az amerikai műholdakat. Beszéde végén a vezérezredes ismét kihangsúlyozta, hogy az

űrerőt nem azért hozták létre, hogy harci egységeket telepítsen, vagy vigyen fel a világűrbe. 

Zárojelben jegyezzük meg, hogy a levegő katonai felhasználása is megfigyelő hőlégballonokkal kezdődött, de már az első irányítható harci zeppelinekre is kerültek géppuskák, és bombák.

Rovatok