Index Vakbarát Hírportál

A Xiaomit is feketlistázta Trump

2021. január 15., péntek 10:07 | aznap frissítve

A mobilgyártó nyolc másik céggel került a "kommunista kínai katonai cégek" közé.

A „kommunista Kína katonai cégek” közé sorolt vállalkozásokba amerikai állampolgár vagy szervezetek nem rendelkezhetnek tulajdonnal, az ilyen cégek befektetőinek el kell adniuk tulajdonrészüket.

A Xiaomi a világ harmadik legnagyobb mobiltelefont eladó gyártója, a dél-koreai Samsung és a szintén kínai Huawei után. A cég a CNET-nek eljuttatott közleményében kiemelte, hogy betartják az amerikai törvényeket és nincs közük a Kínai Népi Felszabadító Hadsereghez.

Cégünk ismételten megerősíti, hogy szolgáltatásai és termékei civil és kereskedelmi célúak. Cégünk megerősíti, hogy nincs a kínai hadsereg tulajdonában, irányítása alatt, vagy alkalmazásában, és nem „kommunista Kína katonai cég”

– fogalmaztak.

Fekete és feketébb listák

Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma 1999 óta vezet listát a kínai hadsereghez köthető cégekről, korábban erre került fel a ZTE mobilgyártó is.

A Trump-kormányzat a Kína és Egyesült Államok közötti gazdasági versengés miatt több büntetőintézkedést is hozott az évek során. Büntetővámokat alkalmaztak vagy letiltották a TikTokot. 

Az egyéb eszközök mellett mobiltelefonokat is gyártó Huaweit szintén betiltatták, de az nem került az amerikai védelmi minisztérium tiltólistájára, hanem a nemzetbiztonsági kockázat kategóriába került, ami miatt eltiltották a Google Android szoftverének használatától.

Legutóbb kínai mobil fizetőrendszereket tiltották be, megakadályozva, hogy az Amerikában élő kínaiak pénzt utaljanak haza.

Rovatok