Index Vakbarát Hírportál

Külön faj volt a Trónok harca rémfarkasainak előképe

2021. január 15., péntek 06:43 | aznap frissítve

Szellem, Lady, Borzaskutya és a többiek. A nagy sikerű Trónok harca sorozatot nemcsak a szereplők, hanem a Stark gyerekek rémfarkasai (direwolf) is emlékezetessé tették.

A sorozat alapjául szolgáló regényben leírt hatalmas termetű farkasok előképe valószínűleg az 1855-ben külön fajként azonosított óriásfarkas lehetett, ugyanis több, jó állapotban előkerült teljes csontváza látható különböző amerikai múzeumokban. Egy új DNS-kutatás eredményeképpen azonban kiderült, hogy az Észak-Amerikában talált, 10 ezer évvel ezelőtt kihalt óriásfarkas, latin nevén Canis Dirus azonban nem a ma is honos szürke farkasok rokona volt – tudósított a CNN.

Ez igencsak meglepő, mert az volt a tudósok között az általános vélemény, hogy nagyon hasonló csontvázuk és fogaik miatt közeli rokonai voltak a most is élő szürke farkasoknak. De ez az eset is mutatja a konvergens evolúció óriási hatásait. Olyannyira távol állt a két faj genetikai állománya, hogy nem találtunk a fajok egymás közötti keveredésére utaló leleteket 

– mondta Angela Perri, a brit Durham Egyetem kutatója.

Az óriásfarkasok mindössze 20%-kal voltak nagyobbak ma is élő társaiknál, ráadásul rövidebb fejük és szőrük, valamint nagyobb füleik voltak, így legfeljebb méretükben hasonlítottak a tévésorozatban a kisebb ló nagyságával vetekedő, vastag bundájú rémfarkasokra.

Evolúciójuk másik érdekessége, hogy a Bering-tenger korábban létező földhídján át 300 ezer éve Észak-Amerikába érkezett szürke farkasokkal ellentétben délről érkeztek, és 100 ezer éve jelentek meg újra a mai USA területén, az után, hogy őseik körülbelül 4 millió évvel korábban Eurázsiából Amerikába érkeztek.  

Rovatok