Index Vakbarát Hírportál

Újabb orvosi szenzáció: kettős váll- és karátültetést végeztek Franciaországban

2021. január 15., péntek 20:52

A világon elsőként kettős váll- és karátültetést hajtottak végre szerdán Franciaországban a Lyoni Egyetemi Kórházban (HCL) – írja az MTI.

A Lyonban és környékén 13 egészségügyi intézményt tömörítő Hospices Civils de Lyon (HCL) közleménye szerint az új végtagokat egy 48 éves izlandi férfi kapta, aki 26 évesen balesetben – nagyfeszültségű távvezetékre esve – veszítette el karjait. A páciens stabil állapotban volt péntek reggel – tették hozzá. A HCL Édouard Herriot nevét viselő kórházában végzett végtagátültetés 15 órán át tartott számos magán- és állami orvos- és ápolócsoport részvételével. A lyoni kórházközpontban úgy tudják, hogy ez volt a maga nemében az első transzplantáció a világon, a korábbi hasonló műtétek nem foglalták magukba a vállátültetést. 

Ugyanebben a kórházcsoportban végezték 1998-ban a világ első kézátültetését, majd 2000 januárjában az első kettős, sőt az alkart is magába foglaló kézátültetését.

A világ első kettős karátültetését 2008 júliusában hajtották végre Németországban egy munkahelyi balesetben megsérült földművesen. A HCL azt ígérte, hogy rövid időn belül további részleteket tesz közzé az újszerű transzplantációról.

Rovatok