Index Vakbarát Hírportál

A hermelin az év emlőse

2021. január 16., szombat 11:43

Idén az év emlősének a hermelint választotta a Vadonleső program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével − adta hírül az MTI.

A Vadonleső program önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatait gyűjti 2009 óta. Hét éve indították útjára az Év emlőse kezdeményezést, amelynek keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet az adott védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire.

A hermelinnel állatkertekben, bemutatóhelyeken nem sűrűn lehet találkozni, a természetben is meglehetősen ritka, kerüli a településeket, és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív. A hermelin a rejtőzködés nagymestere, ugyanis a nyári − hátán barna, hasán világos − bundáját havas teleken szinte teljes testén hófehérre cseréli, csak a farka vége marad még ekkor is fekete.

Mivel az éghajlatváltozás miatt a havas telek egyre ritkábbak és rövidebbek, a téli bundás hermelin megjelenése mára lassan a fehér holló ritkaságával vetekszik.

Sokak számára ismerős lehet az állat Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című reneszánsz festményéről, amelyet jelenleg a krakkói Czartoryski Múzeumben őriznek.

Rovatok