Index Vakbarát Hírportál

A kihalás szélén álló orrszarvúalfaj két újabb embrióját sikerült létrehozni

2021. január 16., szombat 07:06

Decemberben egy nemzetközi kutatócsoport a kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú újabb két embrióját hozta létre. Az alfajnak már csak két képviselője él, mindkettő nőstény − adta hírül az MTI.

A petesejteket december 13-án gyűjtötték be a kenyai Ol Pejeta rezervátumban élő két utolsó nősténytől, a csehországi Dvur Králové-i állatkert tulajdonában lévő Najintól és Fatutól. Azokat a cremonai Avantea laboratóriumba szállították, ahol megtermékenyítették őket a két utolsó hím, a 2018-ban elpusztult Sudan és a már korábban elpusztult Suni lefagyasztott spermájával. Így immár öt életképes, lefagyasztott embrióval rendelkeznek a kutatók, az alfaj megmentéséhez ugyanakkor embriók tucatjaira lenne szükség.

A TERVEK SZERINT AZ EMBRIÓKAT A LEGKÖZELEBBI ROKON ALFAJ, A DÉLI SZÉLESSZÁJÚ ORRSZARVÚ FIATAL NŐSTÉNYEIBE FOGJÁK BEÜLTETNI. A MÉG MEGMARADT KÉT UTOLSÓ ÉSZAKI SZÉLESSZÁJÚ NŐSTÉNY UGYANIS MÁR TÚL ÖREG A VEMHESSÉGHEZ.

Tavaly áprilisban a projektet fel kellett függeszteni a koronavírus-járvány utazási korlátozásai miatt, ám augusztusban már egy újabb petesejtlevétellel folytatódtak a munkálatok. A nyár végi petesejtbegyűjtés azonban nem volt sikeres, egyetlen embriót sem sikerült létrehozni.

Najin, Fatu és párjuk, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi állatkertből kerültek Kenyába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. Vemhesség azonban nem jött létre, Suni 2014-es, az alfaj utolsó hímje, Sudan 2018-as halála előtt a spermájukat lefagyasztották.

Rovatok